Банковите такси за превод в ЕС са намалят с около 30 лева

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 13, 2018 10:22

Банковите такси за превод в ЕС са намалят с около 30 лева

С около 30 лева се намаля размерът на банковите такси, след решение на Европейския парламент. Това означава, че всеки българин, който превежда пари от или в друга държава на ЕС, ще спестява поне по тази сума превод. Това важи за всички държави извън Еврозоната като България. С това решение се цели да се намалят таксите за презграничните преводи до нивата на тези за вътрешни преводи. Банките ще дават повече информация при плащане или теглене на пари с карта в чужбина.

„Това е втората малка революция в ЕС след тази с намаляването на роуминга. Целта е да сместим между 3-4 млрд лева годишно на гражданите и бизнесите от страните извън Еврозоната, коментира еводепутатът Ева Майдел. Ту коментира, че това със сигурност ще даде глътка въздух на малкия и среден бизнес, защото за тях тези такси са наистина сериозен разход. „Ако за едни превод до момента от 10 евро досега сме плащали средно по 40 лева такси, то сега цената за него ще бъде не повече от 2-3 лева, уточнява тя. Регламентът засяга всеки българин и бизнес, който превежда пари от или в друга държава на ЕС, и се очаква да влезе в сила през 2019 г.

„Подобни постижения за потребителите могат да се постигнат само в рамките на Европейския съюз. Ако България или друга държава е сама, битката с банките е малко като битката на Давид с великана Голиат,“ коментира тя.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 13, 2018 10:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама