Български студенти специализират в Одрин

Руска Георгиева
От Руска Георгиева септември 25, 2015 17:01

Български студенти специализират в Одрин

Съществува традиция български студенти от Пловдивския университет да специализират в Тракийския университет в Одрин, информира Кенан Сезер, преподавател по аналитична химия в него. Това става по междубалканска спогодба.

Образованието в университета е напълно безплатно. Влиза се задължително с приемни изпити. Доскоро наред с другите факултети е имало и аграрен, който от няколко години е изнесен в друг град. Преподавателите в Одринския университет са както от Турция, така и от Гърция и Албания.

Наред с другите факултети има и такъв в който се изучава български език. Освен с учение студентите имат възможност да се занимават с баскетбол, волейбол, тенис, плуване. Има и театрална зала за изяви.

В днешно време Тракийския университет е разположен на мястото на бившата Одринска гара. Към неговия медицински факултет е прикрепен музеят на здравето.

Той е построен за кратък четиригодишен срок през 1878 г от султан Баязид Втори. Разположен е на брега на Тунджа. Дело е на архитекта Мимар Хайра.

Огромният комплекс е бил разрушен през Балканската война, но по късно през 90-те години на 20 век е възстановен под патронажа на Тракийския университет и Ротари клуба. Грижите за това са поверени на фирма,,Абдиибрахим”.

През 2004 г Музеят на здравето е удостоен с приза,,Музей на Европа” за запазване на културното наследство.

Самият музей се състои от три части. Първата е медицинска академия, която още през 15-16 век е развивала истинска медицинска наука. В нея са се извършвали експерименти с хора и с животни. Правени са изследвания, изпробвали са се лекарства, прилагали са хирургически операции. За усилената научна дейност свидетелстват восъчните фигури, изработени в Истанбул. Те нагледно показват как е изглеждало обучението по медицина. Има и сбирка от съвременни медицински инструменти.

Втората част свидетелства за напредничавите разбирания по онова време за психично болните хора. В далечните времена, преди 500 години, когато в другите страни са смятали, че те са обсебени от дявола и са ги изгаряли на клада, в Турция са им отделяли специално внимание. Тази част на медицинския музей служила за лечението им със специална терапия. С помощта на аромати, ромона на вода и музика са лекували както тялото, така и душата на хората. Музикотерапията, която навлезе едва в 21век още тогава е била добре позната в Турция. За целта използвали 10 членен оркестър,който изнасял представления 3 пъти в седмицата под купол, разположен така че акустиката да достига до всички болнични стаи.

Усилена социална част царяла в третата част – джамията.Там сутрин, обед и вечер е имало по три топли ястия за 3 500 човека под социалния ангажимент лично на султана.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева септември 25, 2015 17:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.