Български студенти специализират в Одрин

Руска Георгиева
От Руска Георгиева септември 25, 2015 17:01

Български студенти специализират в Одрин

Съществува традиция български студенти от Пловдивския университет да специализират в Тракийския университет в Одрин, информира Кенан Сезер, преподавател по аналитична химия в него. Това става по междубалканска спогодба.

Образованието в университета е напълно безплатно. Влиза се задължително с приемни изпити. Доскоро наред с другите факултети е имало и аграрен, който от няколко години е изнесен в друг град. Преподавателите в Одринския университет са както от Турция, така и от Гърция и Албания.

Наред с другите факултети има и такъв в който се изучава български език. Освен с учение студентите имат възможност да се занимават с баскетбол, волейбол, тенис, плуване. Има и театрална зала за изяви.

В днешно време Тракийския университет е разположен на мястото на бившата Одринска гара. Към неговия медицински факултет е прикрепен музеят на здравето.

Той е построен за кратък четиригодишен срок през 1878 г от султан Баязид Втори. Разположен е на брега на Тунджа. Дело е на архитекта Мимар Хайра.

Огромният комплекс е бил разрушен през Балканската война, но по късно през 90-те години на 20 век е възстановен под патронажа на Тракийския университет и Ротари клуба. Грижите за това са поверени на фирма,,Абдиибрахим”.

През 2004 г Музеят на здравето е удостоен с приза,,Музей на Европа” за запазване на културното наследство.

Самият музей се състои от три части. Първата е медицинска академия, която още през 15-16 век е развивала истинска медицинска наука. В нея са се извършвали експерименти с хора и с животни. Правени са изследвания, изпробвали са се лекарства, прилагали са хирургически операции. За усилената научна дейност свидетелстват восъчните фигури, изработени в Истанбул. Те нагледно показват как е изглеждало обучението по медицина. Има и сбирка от съвременни медицински инструменти.

Втората част свидетелства за напредничавите разбирания по онова време за психично болните хора. В далечните времена, преди 500 години, когато в другите страни са смятали, че те са обсебени от дявола и са ги изгаряли на клада, в Турция са им отделяли специално внимание. Тази част на медицинския музей служила за лечението им със специална терапия. С помощта на аромати, ромона на вода и музика са лекували както тялото, така и душата на хората. Музикотерапията, която навлезе едва в 21век още тогава е била добре позната в Турция. За целта използвали 10 членен оркестър,който изнасял представления 3 пъти в седмицата под купол, разположен така че акустиката да достига до всички болнични стаи.

Усилена социална част царяла в третата част – джамията.Там сутрин, обед и вечер е имало по три топли ястия за 3 500 човека под социалния ангажимент лично на султана.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева септември 25, 2015 17:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама