Англичанка пее фолклорни песни в Княжево

Руска Георгиева
От Руска Георгиева януари 5, 2016 10:05

Англичанка пее фолклорни песни в Княжево

Акценти

  • о нейна инициатива вече трета година англичаните от Княжево и околността раздават подаръци и коледни пакети за децата и възрастните хора.

Свързани публикации

Сузана Шейн е първата англичанка, която пропя на български език в тополовградското село Княжево, информира за „Сакарнюз” библиотекарката Дянка Янева. Петдесет и седемгодишната жена е медицинска сестра по професия, но от няколко години живее в селото. Освен че се справя добре с българския език, тя е член и на фолклорната група за автентичен фолклор ,,Пъстър букет”. Сузана изпълнява не само княжевски народни песни, но и стари фолклорни. По нейна инициатива вече трета година англичаните от Княжево и околността раздават подаръци и коледни пакети за децата и възрастните хора. Преди коледните празници те раздадоха подаръци на над 35 княжевци, които са на възраст над 70 години. Даровете им включваха сладкиши, шоколади, салам, безалкохолни напитки, бонбони. В дейността й помагат и Уйлям Тери и Мери Уйлям.

Читалището в селото развива интересна и обширна дейност и в края на миналата година бе избрано ново ръководство. Председател на настоятелството стана Иванка Колева. Членове са: кметицата Янита Борисова и Велина Вълева.

Освен че развива широка културна дейност, библиотекарката на селото Дянка се грижи добре за библиотечния фонд, включващ над 4 800 книги. Тъй като в селото има много възрастни читатели, тя им разнася книгите лично по домовете. Гордее се с най-възрастния си читател бай Данчо, който е над 70-годишен. Той е бивш военен от Стара Загора и любознателната му интелигентност е поучителна за най-младите княжевци. Те достойно следват примера му и затова сред коледарите, които изнесоха представление за Коледа, имаше и тригодишен малчуган.

Учениците от селото учат в съседното село Синапово или в Елхово и затова репетират предимно в съботите и неделите. Характерно за просветната дейност на селото е, че се интегрират всички в селото – без значение дали са цигани, българи, англичани или руснаци. Сега вниманието на всички е насочено към успешното представяне на предстоящия Бабинден.

За презентацията е нужен JavaScript.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева януари 5, 2016 10:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.