Англичанка пее фолклорни песни в Княжево

Руска Георгиева
От Руска Георгиева януари 5, 2016 10:05

Англичанка пее фолклорни песни в Княжево

Акценти

  • о нейна инициатива вече трета година англичаните от Княжево и околността раздават подаръци и коледни пакети за децата и възрастните хора.

Свързани публикации

Сузана Шейн е първата англичанка, която пропя на български език в тополовградското село Княжево, информира за „Сакарнюз” библиотекарката Дянка Янева. Петдесет и седемгодишната жена е медицинска сестра по професия, но от няколко години живее в селото. Освен че се справя добре с българския език, тя е член и на фолклорната група за автентичен фолклор ,,Пъстър букет”. Сузана изпълнява не само княжевски народни песни, но и стари фолклорни. По нейна инициатива вече трета година англичаните от Княжево и околността раздават подаръци и коледни пакети за децата и възрастните хора. Преди коледните празници те раздадоха подаръци на над 35 княжевци, които са на възраст над 70 години. Даровете им включваха сладкиши, шоколади, салам, безалкохолни напитки, бонбони. В дейността й помагат и Уйлям Тери и Мери Уйлям.

Читалището в селото развива интересна и обширна дейност и в края на миналата година бе избрано ново ръководство. Председател на настоятелството стана Иванка Колева. Членове са: кметицата Янита Борисова и Велина Вълева.

Освен че развива широка културна дейност, библиотекарката на селото Дянка се грижи добре за библиотечния фонд, включващ над 4 800 книги. Тъй като в селото има много възрастни читатели, тя им разнася книгите лично по домовете. Гордее се с най-възрастния си читател бай Данчо, който е над 70-годишен. Той е бивш военен от Стара Загора и любознателната му интелигентност е поучителна за най-младите княжевци. Те достойно следват примера му и затова сред коледарите, които изнесоха представление за Коледа, имаше и тригодишен малчуган.

Учениците от селото учат в съседното село Синапово или в Елхово и затова репетират предимно в съботите и неделите. Характерно за просветната дейност на селото е, че се интегрират всички в селото – без значение дали са цигани, българи, англичани или руснаци. Сега вниманието на всички е насочено към успешното представяне на предстоящия Бабинден.

This slideshow requires JavaScript.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева януари 5, 2016 10:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама