Празникът в Града на Белоногата се чества от 16 години

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 19, 2016 08:25

Празникът в Града на Белоногата се чества от 16 години

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 15/651, година XIV, 15-21 април 2016

Свързани публикации

Празникът на град Харманли започва да се чества през 2000 година. На 2 май е първата извънредна Тържествена сесия, на която приветствено слово произнася кметът на общината Димитър Арнаудов.
Идеята за отбелязване Ден на Харманли се внася от клуб „Възрожденец“. В началото на месец март от там до Общинския съвет, който има правомощията да обяви това, те изпращат предложение. В мотивите е написано, че в историята на харманлийската църква „Св. Атанасий“ е отбелязано, че на 2 май тя е осветена и това се е превърнало в празник с високо обществено значение. Местната управа на града е уреждала тържества, а с течение на времето този ден се е превърнал в символ на националната идентичност и жизненост. От клуба се надяват, че по този начин ще се възвърнат едни от най-здравите традиции, обединяващи от векове местното население, е записано в предложението им. То е подписано от отец Атанасий и Димо Марчев, председателят на клуба.
Докладната записка е внесена на сесия от Георги Василев, председател на ОбС. Имало е изказвания на кмета Димитър Арнаудов и председателя на Комисията по образование и култура – Наташа Кирякова.
Всичките 21 съветници са подкрепили докладната и с Решение 156 на ОбС от месец март 2000 година “Празникът на града” става факт. В църквата „Св. Атанасий“ се отслужва молебен, организира се и тържество на “Извора на Белоногата“. През следващите две години се празнува в рамките на 2 дни.
През 2003 година мероприятията са много и са една седмица. Тогава има рали с автомобили, състезания с велосипеди, откриване паметна плоча на Генчо Стоев, откриване от министърът на МОСВ на новото сметище, награждаване на поетеса, концерт на Мария Илиева и Руши Виделниев. За пръв път от 9 години се избира и почетен гражданин.
Следващото по-мащабно честване на празника на града бе за 500-годишнината от основаването на Харманли през 2010 година. Тогава местната управа и приближен кръг определени хора около нея определиха програмата и похарчиха над 100 000 лева. Патрон беше президентът Георги Първанов, който не дойде за празниците. В Харманли пя Лили Иванова, рок групата Б.Т.Р., Ивана. Петя Карабакалова написа химн на града. Виж галерията от снимки по-долу.
Бе предприета инициатива и се посадиха 500 дръвчета, от които в момента няма нито едно хванало се.

Има няколко предложения за избиране на почетен гражданин на Харманли, но те не са внесени навреме в ОбС. Сред инициаторите са общински съветник, друг почетен гражданин и клуб.
Само едно е предложението, което отговаря на Наредбата и спазва установения от нея ред. То ще бъде разгледано на сесията на ОбС в края на април. Ако бъде гласувано от съветниците, знакът на град Харманли ще бъде връчен на на новия Почетен граждани на Тържествената сесия, която ще се състои на 2 май.

Какъв е редът, с който повечето инициатори не са се съобразили?

Според Наредба №23 за символиката на Община Харманли, чл.36. (1) Общинският съвет разглежда всички предложения, които са постъпили в деловодството на ОбС най-късно 30 дни преди заседанието на Общинския съвет.
Чл.38. (1) Удостояване със званието „Почетен гражданин на град Харманли” се извършва на официална церемония, която се провежда на тържествена сесия на Общинския съвет, която се провежда на 2 май.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 19, 2016 08:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама