3 пропуснати възможности за Харманли да има пречиствателна станция за отпадъчни води, ПП-ДБ застават зад мечтите на хората за по-чист град

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 9, 2023 11:09

3 пропуснати възможности за Харманли да има пречиствателна станция за отпадъчни води, ПП-ДБ застават зад мечтите на хората за по-чист град

Акценти

  • Отпадъчните води от града продължават да се заустват в р. Харманлийска без пречистване!
  • Нещо изключително важно за харманлийци е изграждането на Градска пречиствателна станция за отпадни води.

Свързани публикации

Кандидатът за кмет на Харманли Светлана Николова и нейният екип разговаряха с много харманлийци и жители на общината и чуха техните мечти за родното място. Това се случи в съботния ден, в разгара на обичания традиционен Карабаа, а инициативата на младите хора бе „66 мечти за Харманли“.
„Хората мечтаят за нормалност, която, за съжаление липсва или е в някакъв санитарен минимум. Гражданите искат чист град – особено болезнена тема, подреденост, озеленяване, чисти вода и въздух, ред и сигурност, възможност младите да останат в града и да имат бъдеще, да се запази болницата, да има адекватни социални услуги, да има автогара или поне функционираща автоспирка с адекватно разписание и още много други неща от нормалността“, каза госпожа Николова.
За нея проблемите, трупани с години и неглижирани от управляващите, са решими, но за целта трябват решителни и енергични действия и готовност за трудни реформи, които ще извадят на показ дълго бездействие в името на обществена търпимост, докато проблемите трайно се задълбочават.
В поредица от няколко публикации ще бъдат представени конкретни решения, включени в управленската програма на кандидатът за кмет Светлана Николова и нейния екип.
В една от приоритетните области – Екология, са планирани редица дейности, изпълними в краткосрочен и дългосрочен план. В частта „Води“ това са основно и ежегодно почистване на коритото на р. Харманлийска в зоната на гр. Харманли (дължина 4500 м, площ 250 дка) от дървета, храсти, блатна растителност, битови и строителни отпадъци. Необходимо е предприемане на дейности по поддържане на проводимостта на речен участък р. Харманлийска извън населеното място, чрез почистване от наносни отложения и възстановяване на гребната база.
Нещо изключително важно за харманлийци е изграждането на Градска пречиствателна станция за отпадни води. Отпадъчните води от града продължават да се заустват в р. Харманлийска без пречистване!
През 2023 г. МРРБ като възложител, изготви регионално прединвестиционно проучване на територията на Област Хасково, което обхваща и Община Харманли. В този стратегически документ са отразени основните приоритети за следващия програмен период по програма ОПОС – към МОСВ 2023 – 2027.

След приемането на България в Европейски Съюз, Община Харманли е изпуснала 3 възможни периода да кандидатства за грантово финансиране по програма ОПОС за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води. Тъй като това условие вече е изпълнено за Общините Хасково, Димитровград и Свиленград, в следващия период в Община Харманли става абсолютно задължително да се изгради пречиствателна станция за отпадъчни води, нещо, което е заложено в регионалния прединвестиционен проект.

Също така в този стратегически документ чиято приоритетност е опазването на околната среда, МРРБ успя да заложи за промяна до трасето и подмяната на ключовия довеждащ водопровод, който често аварира и оставя без вода целия град Харманли.
В частта „Чист въздух“ е необходимо разработването на общинска програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на община Харманли.
Харманли е една от общините, намираща се на т.нар. Маришки басейн, където са разположени няколко въглищни централи. Градът е разположен в падина и в близост до мястото на вливане на Харманлийска река в р.Марица, което допринася за образуването на мъгли в района. Необходимо е спешно и редовно да се извършва мониторинг на качеството на въздуха в общината и да се набележат мерки за подобряването му, като:

  • Закупуване и монтиране на 2 бр. мобилни измервателни станции за измерване на състоянието на атмосферен въздух.
    Участие в програма за промяна на вида на отопление на домакинствата – напр. от твърдо гориво на климатици, след обстойно проучване на нагласите на хората за това и др.

Очаквайте още конкретни решения по приоритетни области в следващи публикации.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 9, 2023 11:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама