26 от общо 56 лопатара бяха разселени в Сакар планина

Сакарнюз
От Сакарнюз декември 2, 2023 18:30

26 от общо 56 лопатара бяха разселени в Сакар планина

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 45/1069, година XX, 01 - 07 декември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

С разселването на 26 елена лопатари Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и ловно-рибарско дружество „Сокол“ – Харманли стартираха съвместна инициатива за възстановяване на популацията на този вид девеч в района на Сакар.
През първата седмица на ноември бяха разселени първите животни, а планирано е да бъдат добавени още поне 30.
Елените са предоставени от БДЗП, а грижата за тях в началните месеци след освобождаването им ще бъде поета от ловците от Харманли.
Движението на животните ще бъде следено чрез предаватели и фотокапани.
Този проект за възстановяване на елените е част от общите усилия на БДЗП, ловните организации, Югоизточното горско предприятие и Фондация „По-диви Родопи“ за възстановяване на природните екосистеми в областта на Зеления пояс от Източните Родопи до Сакар и Странджа.
Елените играят ключова роля в поддържането на откритите местообитания, което е от съществено значение за опазването на биологичното разнообразие, чрез изпасване на растителността. Те също така са важна част от хранителната верига, предоставяйки храна за хищници и служейки като източник на храна за черни лешояди, орли и гарвани.
Районът, в който са разселени елените, често бива посещаван от черните лешояди, освободени в рамките на програмите за реинтродукция в Източните Родопи и Стара планина.

Източник: БДЗП

Сакарнюз
От Сакарнюз декември 2, 2023 18:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама