11-годишният Матей представи книжката си с вълшебни истории

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 17, 2023 13:29

11-годишният Матей представи книжката си с вълшебни истории

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 16 – 22 юни 2023 г., брой 23/1047, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Наташа Кирякова

Единадесетгодишният Матей от Харманли представи първата си книжка и празнува рождения си ден. Премиерата се проведе в сряда в Културния център, изданието му е със заглавие „Историите на Матей“. Той ни разкрива вълшебния свят на едно храбро дете.
Приказките са сътворени в един по-ранен период, преди две години, когато животът сякаш спря – по времето на ковид пандемията, когато обучението се провеждаше дистанционно и живото общуване на Матей със съучениците му е било ограничено. За да разсее майка си, която не е пощадена от този вирус и боледува тежко, Матей започва вечер да ѝ разказва приказки, в които дава воля на въображението си. Така насърчаван от нея той създава десет вълшебни истории, които впоследствие записват с мама на телефон и след това ги материализират в текстове за книга. От тях се спират на 7 приказки, които влизат в книгата. Сподели кои от тях са му любимите и следващите приказки ще бъдат виртуални.
В препълнената с деца зала Матей и двама негови приятели драматизираха една от приказките, която присъстващите изслушаха с интерес и която даде представа и за останалите истории, поместени в книгата – много вълшебства, доброта и интересни приключения. Всички те показват, че децата, а в случая Мати, имат богато въображение и ние, възрастните, трябва да ги насърчаваме, да спомагаме за развитието на техните таланти от най-ранна възраст.
От изказалите се на събитието стана ясно, че примерът на Матей вече започнал да вдъхновява много деца и родители, които поощряват малките си деца да разказват измислени от тях истории, а те да ги записват.
Поздравления за младия разказвач на приказки имаше от илюстратора на книжката.
Накрая имаше вълнуваща изненада, най-вече за децата. Всички те ахнаха, когато в залата внесоха голяма торта и Мати духна свещичките, отброяващи завършените му години.

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 17, 2023 13:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама