Отпускат по 300 лева на дете от II до IV клас

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 18, 2023 08:18

Отпускат по 300 лева на дете от II до IV клас

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 16 – 22 юни 2023 г., брой 23/1047, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Всички ученици от втори до четвърти клас ще получават еднократно по 300 лева, това реши Народно събрание. Досега такива помощи имаше само за първокласниците и осмокласниците.
От последното решение на Парламента става ясно, че ще има еднократна помощ и за ученици, записани във втори, трети и четвърти клас по чл. 10а от Закона за семейни помощи за деца за учебната 2023/2024 г. Според приетите изменения, сумата за съответната учебна година не може да е по-малка от предходната година, съобщи БТА.
Общо 156 000 деца ще бъдат подкрепени с еднократни помощи за ученици, записани във втори, трети и четвърти клас, като за изплащането им за 2023 година ще са необходими 23,4 милиона лева. Това се посочва в проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца. Документът е качен за обсъждане в портала за обществени консултации на МС, предаде БНР.
Помощта се дава за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Условието за изплащането ѝ е децата да живеят постоянно в България и да не са настанени за отглеждане извън семейството. Парите се дават на два пъти по 150 лв. – в началото на всеки срок. Те се отпускат на всички семейства, независимо от доходите им.
Родителите трябва да върнат парите, ако детето им не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване на съответния клас.
С промените се гарантира и правото на месечни помощи за деца с един или двама починали родители. Родителите или настойниците на такива деца може да получават месечни помощи за тях до завършване на средното им образование, но не повече от навършване на 20-годишна възраст.
Тези суми няма да зависят от дохода на семейството, нито от това дали детето получава или не пенсия заради починал родител.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 18, 2023 08:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама