Цялата страна на протест срещу насилието над жени, седмицата 31 юли 6 август

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 8, 2023 10:08

Цялата страна на протест срещу насилието над жени, седмицата 31 юли 6 август

¿ 31 юли 2023 г.

Около 5 хиляди души изпълниха централния площад в Стара Загора, за да изразят своето възмущение от обезобразяването на 18-годишното момиче и пускането на заподозрения насилник, Георги Николаев.
Протести имаше в цялата страна с искане за справедливост след случая с пострадалото на 26 юни 18-годишно момиче. По-рано днес Районният съд в Стара Загора остави в ареста Георги Георгиев по обвинение, че е заплашил с убийство 18-годишното момиче, което той нападна и обезобрази..

¿ 1 август 2023 г.

Диана Искрева, директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора, е освободена от поста със заповед на ресорния министър Юлиан Попов от 31 юли. В документа не се посочват мотиви. 
В публикация във Фейсбук Борислав Сандов съобщава, че Искрева е вторият сменен директор, затворил централа на Христо Ковачки.
Съдът остави ТЕЦ „Марица изток 2“ да продължи да замърсява наднормено въздуха.

¿ 2 август 2023 г.

Съветският паметник в София се превръща от публична в частна държавна собственост. Това реши Министерският съвет на заседанието си. 
Министърът на енергетиката Румен Радев обяви конкурсна процедура за избор на представител на държавата в Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. 

¿ 3 август 2023 г.

Банков служител, откраднал 500 хил. лв., е задържан при опит да напусне страната. 
И членове на Съдебния съвет защитиха съдиите в Стара Загора: Недоверието и натискът са опасни. Членовете на колегията изказват съпричастност към пострадалата млада жена и солидарност с протестите, но посочват, че съдът в Стара Загора е действал обосновано и не трябва да бъде поставян под натиск.
„Новата технология“: Метални винкели през 10 м ще държат жълтите павета в София. Зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов показа новия начин, по който се редят паветата пред Народното събрание

¿ 4 август 2023 г.

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) заради решението на парламента, с което бе дадена възможност за предсрочно прекратяване на 35-годишната концесия на нефтеното пристанище „Росенец“. От „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) обвиниха държавния глава, че не защитава националния интерес, а всява страх.
Отстранен е шефът на полицията в Стамболийски заради убийството в Цалапаца.
Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов е осъден да плати 5000 лв. обезщетение на репортера Васил Иванов, защото е публикувал във Фейсбук профила си обидни и клеветнически твърдения за него.

¿ 5 август 2023 г.

Институтът по математика и информатика на БАН уволни математика Радослав Марков, заради негови коментари в социалните мрежи, с които защитава и оправдава насилието над жени.
В резултат на замърсяване в Девинска река е измряла почти всичката риба в градската част на Девин, където има обособена зона за спортен риболов на балканска пъстърва, съобщи БНТ.

¿ 6 август 2023 г.

Задържаха бизнесмена Динко Вълев от Ямбол. Причината за ареста му е видеоклип, на който станалият известен като “ловеца на мигранти” проявява агресивно отношение към мъж, представящ се за инвалид и просещ на входа на хипермаркет в с. Равда. 
Силна буря с градушка удари Симеоновград, Силистра и Дулово. Падналите ледени късове са с размерите на дребни яйца. 

Ръководството на бутилиращата компания „Девин“ ЕАД призна, че е източник на замърсяването, избило рибата в река Девинска. 
Близки на загинали в катастрофи протестираха в София.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 8, 2023 10:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама