Случаят с обезобразеното момиче от Стара Загора (обновява се)

Сакарнюз
От Сакарнюз август 1, 2023 19:15

Случаят с обезобразеното момиче от Стара Загора (обновява се)

Момиче от Стара Загора е нарязано с макетно ножче. Лекарите го спасили с 400 шева. Тази новина шокира България на 28 юли. Нападението е станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук преди дни.

Жестокият садизъм е срещу 18-годишно момиче. Нарязани са ръцете, краката и гърдите, носът й е счупен, а за да бъде гаврата пълна – накрая цялата й коса е подстригана с машинка. Тя е спасена, но са й направени 400 шева. Предполагаемият извършител е нейният бивш приятел, 26-годишният Георги Николаев. Първоначално той бе задържан за 72 часа, но по-късно освободен от ареста. Мотивът на съда е, че множеството порезни рани с макетен нож по тялото, счупен нос и обръсната глава са лека телесна повреда.

Новината се разпростря веднага по всички медии, а социалните мрежи бяха залети от остри коментари по адрес на магистрата, освободил обвиненият.

Наложи се председателят Окръжния съд в Стара Загора, Красимир Георгиев, съдия Татяна Гьонева и председателят на състава ѝ съдия Тонев да дадат брифинг, потвърждавайки, че освобождаването на Георгиев е било законосъобразно.
Те аргументираха позицията си с това, че медицинското заключение по делото е сочело, че на пострадалата е нанесена лека телесна повреда, а в тази хипотеза законът не предвижда взимане на мерки за неотклонение.

Това предизвика още още по-голям обществен и политически отзвук в цялата страна, а огромна вълна от възмущение предизвика фактът, че извършителят е на свобода и зверството е определено като лека телесна повреда.

Само за часове хората се организираха на национален протест в подкрепа на жестоко нарязаното момиче и срещу насилието над жени.
От старозагорската прокуратура тогава откриха, че Георги Николаев е с „трайно изградени престъпни навици“, повдигнаха и други обвинения към насилника и на 30 юли той бе задържан за 72 часа.
Това не успокои хората и на 31 юли излязоха на национален протест. Протестиращи се събраха пред съдебните палати на над 30 града из цялата страна. Демонстрантите настояват за справедливост и законодателни промени с цел превенция на подобни зверства.

От прокуратурата едва тогава заработиха активно и ден след това изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска и получи оставката на прокурор Георги Видев като заместник административен ръководител на Окръжна прокуратура в Стара Загора, съобщиха от обвинението.

На среща в Съдебната палата в София с ръководството на Окръжна прокуратура главният прокурор изрази остро възмущение от сериозните пропуски, допуснати в работата на прокурор Видев при определянето на мярката за процесуална принуда спрямо обвиняемия в съдебно заседание на съда на 5 юли.
С оглед на това Видев подаде оставката си като заместник на административния ръководител на Окръжна прокуратура.

В следобедните часове на 1 юли стана ясно, че депутатите ще прекъснат лятната си ваканция, за да приемат законови промени в резултат на гражданските протести срещу насилието от тази седмица. Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на 7 август от 10:00 часа.

По случая работи Михаела Желязкова

Сакарнюз
От Сакарнюз август 1, 2023 19:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама