“Разширява се географията и интереса към МТФ „Велко Кънев“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 21, 2023 18:18

“Разширява се географията и интереса към МТФ „Велко Кънев“

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 39/1063, година XX, 20 - 26 октомври 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Господин Трифонов, отмина поредното, 26 – то издание на Международния театрален фестивал (МТФ) на любителските театри за комедия, пантомима и сатира „Велко Кънев“. Чухме и видяхме какво казаха, какви оценки дадоха гости, членове на журито, посетители на събитието. Сега ще ни е интересно какво ще кажете Вие от името на организаторите. Кое бе най-лесното и съответно най-трудното с което се сблъскахте и срещнахте при подготовката и провеждането на тази голяма културна проява в нашият град?
Организацията, както винаги е била и си остава трудна. Все още не сме направили цялостна оценка за провеждането на фестивала. По наша, на голямата част от Организационния комитет предварителна оценка, подготовката и провеждането на 26-то издание на МТФ „Велко Кънев“ мина при отлична организация. Абсолютно всичко свързано с тях се получи добре и успешният завършек е дело на всички хора от читалището и много от общината. Най-трудното, особено в днешно време, това е събирането на необходимите средства, обезпечаващи нормалното провеждане на събитието. Предвиденият бюджет за цялостната организация и провеждане бе в рамките на 112 – 115 хиляди лева, като с известни икономии успяхме да го свалим около 95-6 хиляди лева и успяхме да се разплатим със всичко.
Предстои да се анализират оценките от журито, от художествено творческата работа, от работните комисии още веднъж.
Мога да кажа, че тази година имахме доста проблеми с легловата база в Тополовград, която явно намалява в известна степен и се принудихме да ползваме и тази на „Галина палас“ на р. Тунджа. Като започнем от откриването на площада – шествието, програмата там.
За наша чест фестивала бе за втора година под егидата на вицепрезидента на Илияна Йотова и представляваше интерес, както за гражданството, така и за самите състави. Чест беше и това, че някои състави дойдоха специално за да участват в шествието и откриването, а за щастие имаше и състави, които се включиха в тържественото отбелязвана на годишнината от обявяването на Независимостта на България.
В залата откриването беше много добро, а смея да твърдя, че и постановката на нашия Театър на комедията „Велко Кънев“ – „Примадони“ беше много добро допълнение към всичко това.

Вече толкова години, кое е определящото при подготовката и провеждането на фестивала, рутината, която неминуемо се е вплела в нея или всеки път тръпката е различна и нова, все едно е за първи път?
И едното и другото е вярно. Все пак двадесет и шест години, хората от читалището, от работните групи придобиват една рутина, която им помага много при самата организация – настаняването, изхранването на съставите, забавната, веселата част в програмата.
Смятам, че фестивала изигра една своя съществена роля още от първите години на създаването си. Това е създаването на дружеските връзки между съставите, запознанствата, общуването, а това е нещо голямо и хубаво.
Макар вече толкова години организираме фестивал, все пак винаги, когато започваме подготовката за следващото издание все едно го правим за първи път – емоцията, напрежението, удовлетворението от успеха всеки път са нещо ново, различно и неповторимо.

Промяната в структурата на фестивала, всички постановки само на български език, по-добре ли се отрази във всички аспекти на неговото провеждане или обратното?
Това, постановките да са на български език е най-доброто, което в последните години стана. Колкото да са добри, езиковата бариера оказваше неминуемо своето влияние, а читалището не разполага с такава апаратура за синхронен превод и това водеше до спад на зрителския интерес най- малко. Сега, когато и съставите от чужбина и нашите играят на родния ни език, това привлече отново публиката и това е големият плюс на фестивала през последните години.

Принудителното му преместване, поради Ковид кризата от месец май, през септември, само временна мярка ли е или ще си остане така и занапред?
Дълбоко колебание имам лично аз в това отношение, защото се нарушиха традициите фестивала да бъде една значителна част от майските празници, когато е и Денят на Тополовград на 24 май. От друга страна, абитуриентските балове с предварително ангажиране на ресторанти, хотели и други подобни създават сериозни затруднения при настаняването на състави и гости. Пандемията просто ни принуди изданията да бъдат преместени през септември, като една от причините бе и тази, че не достигаше време за набиране на финансовите средства. Все пак едно 70% от тях идват от дарители. Но, макар и да се колебая си мисля, че есента – септември е по-добрият вариант, защото е по-спокоен откъм натовареност със събития, по-лесно е със настаняването и събирането на средствата.

Обикновено се казва, че подготовката за следващо издание на някакво ежегодно събитие започва още със свършването на току що преминалото. Така ли е на практика?
Почти е така, а в нашият случай тя ще започне за следващото 27-мо издание веднага след това година.
Фестивалът вече е наложен като мероприятие от Националния културен календар, за което благодарим и на телевизиите, които го отразяваха и на БТА. Това е плюс, както и това, че участващите състави имат една солидна подготовка, със готови и многократно играни през сезона пиеси. За тази година смея да твърдя, а това мнение изразиха и специалистите, че афиша беше много по-добър, качеството на съставите беше далеч по-добро. Тука имаше 7-8 състава, които се представиха много силно.
Театралният фестивал се наложи като едно от най-значимите събития за Тополовград, не само в културен аспект. Не е празна приказката, че това е празник на целия град и цялата община.
Това, което незабравимият Велко Кънев мечтаеше за културен туризъм в Тополовград се получава все повече. Тази година имаме претенциите , че част от тези неща се случват. Имахме гости – зрители от Елхово, Ямбол, Стара Загора, разшири се неговата география и интереса към него се засилва. За да се случи това поздрави и благодарности към Организационния комитет, всички работещи в читалището, общината, журито, всички спонсори, гражданството на Тополовград и зрителите на постановките, театралните състави и всички съпричастни към неговата подготовка и провеждане Така че да сме живи и здрави да продължава развитието на МТФ „Велко Кънев“ и догодина пак да се наслаждаваме на добра организация и чудесни актьорски изпълнения и майсторски постановки.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 21, 2023 18:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама