Банкноти и монети, подредени в изложба, пресъздават българския бит и народност

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 14, 2018 08:17

Банкноти и монети, подредени в  изложба, пресъздават българския бит и народност

Интересни факти, свързани циркулирането на паричните знаци през последните близо 100 години са представени на изложба в Исторически музей – Харманли. Авторът й Кремена Георгиева представи експозицията. Тя определи паричните знаци като културни паметници, които пресъздават нашата народност и бит.
Госпожа Георгиева разказа какво представлява изразът „не струва пукнат грош“ и „пет пари в кесия“. От нея научихме, че в България за пръв път се печатат банкноти в София през 1924 година при невиждани мерки да сигурност. Въпреки това се случва най-голямата фалшификация в историята на банковото дело, която една не довежда до фалита на БНБ (още на стр. 14 )
Първата реална женска фигура на банкнотите се появява на 500 лева, емисия 1942 година, с лика на цар Борис III, а на обратната страна е българката Евдокия Ковачева от пернишкото село Дивна, окичена с пендари.
Посетителите научиха, че еднолевката от 1974 година, отпечатана в Съветския съюз е банкнотата, задържала се най-дълго в употреба.
През социализма на книжните пари са изобразени гроздоберачка, паметника Шипка, курорта Златни пясъци, а юбилейните монети в България са повече от 300.
По време на изложбата презвитера Жанета Дилкова-Дановска подари на музея две юбилейни монети.
Експозицията е част от проявите, свързани с Празника на Харманли.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 14, 2018 08:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.