Пилотен проект на Свиленград предизвика национален интерес

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 17, 2023 09:40

Пилотен проект на Свиленград предизвика национален интерес

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ бр. 27/1051, година XX, 14-20 юли 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Калина Райкова

Представители на няколко министерства и на над 80 общини участваха и се включиха във форум, свързан с управлението на отпадъците, организиран в Свиленград. На него представители на Общинска администрация споделиха своята практика при реализирането на първия в страната проект PAYT (pay-as-you-throw – плащаш, колкото изхвърляш).
Форумът откри кметът Анастас Карчев. Той изтъкна, че общината е новатор, който не върви по утъпкани пътеки, а търси решения на важни проблеми чрез изпълнението на този труден и иновативен проект. Господин Карчев отбеляза, че въвеждането на нов модел за управление на отпадъците изисква цялостно преструктуриране на организацията на работата в общината и звената, ангажирани с процесите по управление на отпадъците. 

„Темата на кръглата маса е изключително важна и наболяла за всички общини”, отбеляза заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова, която бе и модератор на форума. Проектът е част от пътя на Свиленград към община с нулеви отпадъци. Тя сподели за трудностите при изпълнението на пилотен проект в област, в която у нас липсват не само опит, но и теоретични познания и благодари на гражданите и бизнеса в Свиленград, които със своята активност и заинтересованост са основен двигател за продължаване на работата.
Резултатът от двудневна кръгла маса, състоял се на 12 и 13 юли, на тема „Демонстрационно въвеждане на принципа PAYT при начисляване на ТБО, е документ с изводи и препоръки от опита на община Свиленград по промяна на модела на управление на отпадъците и въвеждане на нов по-справедлив механизъм за определяне на такса битови отпадъци.
Той ще бъде разпратен до всички общини и централните държавни институции в подкрепа на промяната на нормативната уредба за въвеждането на ТБО на база количество, което в Закона за местните данъци и такси е предвидено да стане факт от 1 януари 2025 г.
Във видеообръщение Росано Ерколини – президент на Управителния съвет на Европейската мрежа за нулеви отпадъци, поздрави община Свиленград за добрите резултати в тази посока и благодари на ръководството й за усилията да бъде първата община в България, включена в Европейската мрежа за нулеви отпадъци и да споделя своя опит с другите общини в страната.

Проектът е разработен през 2018 година, но одобрение и финансиране получава през 2021 г. по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.
Стойността е 391 142,17 лева, от които 332 470,84 лева от Европейския фонд за регионално развитие и 58 671,33 лева от държавния бюджет на Република България.

Системата е тествана в три района на общината

Системата за интелигентно управление на генерирания отпадък е тествана в три пилотни района – в зони с еднофамилни къщи и в такива с многофамилни жилищни сгради, както и в селата Капитан Андреево и Генералово.
От 60 точки на територията на общината след няколко преразглеждания на договорите вече са разположени 1300 съда за разделно събиране.
На индивидуалните кофи и контейнери бяха монтирани транспондери за идентифициране на съдовете и ултразвукови сензори за измерване на обема в тях.
В община Свиленград е създаден Консултативен съвет за нулеви отпадъци, в който влизат представители на всички слоеве от обществото, както бизнеса, така самите граждани стават емисари за разделното събиране на отпадъците и намаляване на битовия отпадък.


		





																	
									
Сакарнюз
От Сакарнюз юли 17, 2023 09:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама