Нова книга на Георги Николов с подкрепа от Министерството на културата

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 1, 2023 07:00

Нова книга на Георги Николов с подкрепа от Министерството на културата

Акценти

  • Томчето стихотворения и поеми е със знака на библиотека „Българска сбирка“ в изд. „Литературен форум“

Свързани публикации

Проект за поетична книга на Георги Николов спечели финансиране за издаване от министерството на културата по програма „Помощ за книгата“.

Томчето със стихотворения и поеми излиза под знака на издателство „Литературен форум“ в престижната му поредица „Българска сбирка“ под редакцията на Марин Георгиев и с библиотечно оформление на Яна Левиева. Художник на книгата е Капка Кънева. Рецензенти – Кирил Кадийски и Бойко Ламбовски.

„Първоначално книгата бе замислена като „избрано“, но в процеса на работа над нея се появиха доста нови неща, както и такива, непубликувани досега, а някои стари бяха преработени основно. В крайна сметка се получи една оригинална книга със стихотворения и поеми в седем тематично и стилистично обособени цикъла. Избраното се отлага за по-нататък“, сподели Георги Николов.

За книгата големият наш поет и преводач Кирил Кадийски пише: „Както се отваря небе“ е много добре обмислена и осъществена книга, съдържаща проникновения и формули, изчерпващи същността метафори, философия, дошла от интуиция и самонаблюдение. Модерно, новаторско структуриране на стихотворенията и поемите – „Кремация на феникс“, „Нямало едно време в Холивуд“, „Вечеря в дома на пани Гражина“, богат и изобретателен език – това са характеристики не само за тях, но и за цялата книга.“

В своята рецензия не по-малко известният поет и публицист Бойко Ламбовски определя книгата като продължение на присъщата на Георги Николов поетика – с обилни митологически реминисценции, с внимателен поглед към детайла наоколо и с проницателност и умъдреност, базирани върху сериозен житейски опит. Според рецензента, книгата се характеризира с „ненатраплива метафоричност, липса на спекулативна и екстравагантна експерименталност, усет за дълбоките пластове на българската душевност“.

Пред „Сакарнюз“ Георги Николов изрази благодарността си към издателя и редактор на книгата, поета и публицист Марин Георгиев, собственик-стопанин на изд. „Литературен форум“ и към целия класен екип, реализирал изданието. „Надявам се книгата скоро да намери своите читатели“, допълни авторът.

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 1, 2023 07:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама