Мартин Вангелов хвана разпятието в Любимец

Сакарнюз
От Сакарнюз януари 12, 2024 08:18

Мартин Вангелов хвана разпятието в Любимец

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 02/1074, година XXl, 12 - 18 януари 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Дияна Атанасова

Мартин Димитров Вангелов е победителят в надпреварата за спасяване на християнския кръст от водите на р. Марица. След оспорвана надпревара между други осем мъже, той пръв хвана и целуна символа на Христовата вяра.
Мартин участва в съревнованието за първа година, защото досега нямаше навършени 18 години. „Много съм щастлив, че успях да се преборя за кръста. Това ми беше желание от миналата година, но не отговарях на част от условията. Пожелавам си да съм жив и здрав – аз и семейство ми!“
Мартин е син на миналогодишния победител в ритуала по хващането на кръста – Димитър Вангелов. Тогава баща му пожела следващия път победителят да бъде сина му, а Вангелов младши спази бащината заръка.
След това всеки от участниците взе кръста и го целуна за здраве. Веселието и празничното настроение продължиха с хоро на брега на р. Марица, а отец Трифон поръси всеки от присъстващите със светена вода.
Традицията за големия християнски празник Богоявление и тази година бе спазена, като в ритуала по спасяването на кръста участваха само млади мъже – православни християни.

Сакарнюз
От Сакарнюз януари 12, 2024 08:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама