Кукерите на с. Княжево „бесиха“ дявола /обновена/

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 11, 2024 09:49

Кукерите на с. Княжево „бесиха“ дявола /обновена/

Акценти

  • На пълния с хора площад в центъра бяха дошли хора и от Елхово, Тополовград, Ямбол, Синапово

Свързани публикации

„Бесене на дявола“ – този местен ритуал представи кукерската група „Сакарски звяр“ от с. Княжево, община Тополовград, на 10 февруари.
От сутринта кукерската група тръгна да обикаля всички домове в селото и да пожелава здрава успешна и плодородна година за всички. След обяд пристигна на площада, където се разигра ритуала със символичното „Бесене на дявола“ или прогонване на злото и лошотията. Имаше също и символично „заораване“ и „засяване“ на нивата.
През цялото време „Дявола“ се опитва да събори и удари „Попа“ и да направи други пакости и бели, докато най-накрая кукерите го хванаха, за да го „бесят“ на специално направената за това „бесилка“.
Много и интересни са персонажите в целия карнавал и много сполучливо бе хрумването на водещия Ивайло Иванов, живеещ в Пловдив, но с корени от селото. Той представи и обясни различните елементи на ритуала.
За празника на пълния с хора площад в центъра буха дошли хора и от Елхово, Тополовград, Ямбол, Синапово и други населени места.
След като премина ритуалът, на площада се изви едно право хоро, поведено от кмета на селото Иван Атанасов, който опитва и възобновява честването на всички празници и ритуали в селото.
Групата „Сакарски звяр“ е създадена през 1970 г. и многократно и успешно е участвала в регионални и национални фестивали и празници и е печелила много награди. На няколко пъти провеждането на ритуала в селото бе прекъсван, но общо взето хората в селото не са се отказали от неговото провеждане. Това е една комбинация от гонене на злото и пролетното начало в живота – засяването на нивите и другите пролетни селско-стопански работи.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 11, 2024 09:49
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Леон февруари 13, 19:54

    Диваци.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама