Кога тази година земята ще е най-далеч от слънцето

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 4, 2023 09:14

Кога тази година земята ще е най-далеч от слънцето

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 30 – 06 юли 2023 г., брой 25/1049, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Иванка Данева

Само преди седмица, на 21 юни, официално посрещнахме лятото и преживяхме най-дългия ден в годината – 15 часа и 19 минути. От тогава денят незабелязано намалява и на 6 юли ще е по-къс със 7 минути.
Неслучайно отбелязвам датата 6 юли, защото тогава предстои още едно астрономическо явление, което ще остане незабелязано от нас. В 23 часа и 6 минути ( за София ), а за нашият регион десетина минути по-рано, Земята ще премине по своята орбита през точката, когато ще е най-далече от Слънцето. Тази невидима точка астрономите наричат афелий. Когато е в афелий, Земята е на 152 093 251 км, т.е. с близо 5 милиона километра по-далече от нашата звезда. Затова планетата ни забавя своята скорост на движение с 1 километър в секунда (на 29,29 кm/s). Обратната, най-близката точка от земната орбита, пък се нарича перихелий и оттам тази година преминахме с 30,29 km/s на 4 януари.
Възниква резонният въпрос: щом сме най-далече от Слънцето, то сигурно в Южното полукълбо, където сега е зима, времето е по-студено, отколкото зимите в Северното полукълбо? На практика това съвсем не е така по няколко причини. Първо в Южното полукълбо има повече океани, а в Северното сушата е повече, релефът също оказва влияние върху климата. Така че афелият и перихелият не се отразяват съществено на времето.
Всички тези неща и още много интересна информация за астрономически явления и космически обекти може да научите, ако решите да посетите най-стария планетариум у нас – Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ в Димитровград. От две години планетариумът, който миналата година отбеляза своята 60-годишнина, разполага с нова дигитална система, която позволява не само да се видят всички съзвездия от двете полукълба, но и да се онагледят различни небесни явления – слънчеви и лунни затъмнения и фази, смяната на сезоните и т.н. Може да „кацнете“ на всяка от планетите в Слънчевата система и на техните спътници. За по-малките ученици е интересно също наблюдението на Слънцето и слънчеви петна и протоберанси със специализираните телескопи.
Ако това ви се вижда интересно, то лято е, а Димитровград е само на 35 км от Харманли.
Всеки ден от понеделник до петък в звездната зала на планетариума има лекции от 11:00 и от 14:00 часа.

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 4, 2023 09:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама