И четвъртата поръчка за ремонт на читалището в Харманли се провали

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 14, 2023 07:18

И четвъртата поръчка за ремонт на читалището в Харманли се провали

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 38/1062, година XX, 13 -19 октомври 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

И четвъртата поръчка за ремонт на 63-годишната сграда на читалище „Дружба“ – Харманли се провали. Причината е, че до крайния срок за получаване на оферти за участие – 4 септември 23:59 часа, в платформата не бяха постъпили оферти за участие в процедурата за възлагане на обществената поръчка.
След този срок в ОбА се събра комисия, която констатира това, а кметът Мария Киркова прекрати процедурата.
Средствата за този ремонт – 995 000 лева, бяха отпуснати по МП №165 от 7 август 2018 г. за реализация на проект „Ремонт на сградата на НЧ „Дружба – 1870“. С тези пари трябваше да се ремонтира покривът, което не се е правило след строежа на сградата през 1960 година.
Първата обществена поръчка от Община Харманли бе обявена на 1 октомври 2018 година. За изпълнител бе избрана „АКВА-3“ ЕООД.
Но Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) я спря по искане на „ТЕА – СТ“ ЕООД. Нейното заключение е, че има порок в техническото предложение на участника „АКВА-3“ ООД, от което следва, че „същият не е следвало да бъде допуснат до класиране, а впоследствие и определен за изпълнител на процесната поръчка“.
Втората бе обявена на 2 юли 2019 г. , но два месеца след това отново бе спряна. Причината за това е образувано производство в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) във връзка с постъпила жалба от „Теа-СТ“ ЕООД.
Едва на третата поръчка, през януари 2022 година, обявиха, че „Сетатех“ ЕООД от София е избрана за изпълнител на ремонта. Дружеството бе класирано на първо място, но 20 дни след това оттегли първоначално подадената си офертата. Като причина изтъкна, че „капацитетът на дружеството не позволява поемането на ангажимент към Община Харманли, тъй като счита, че няма да може да изпълни договора, поради възникнали непредвидени обстоятелства, изразяващи се в рязкото увеличение на строителните материали на пазара“.
Междувременно през юли тази година при буря покривът на сградата протече върху сцената на читалището и се наложи спешен ремонт с общински средства.
Покривът бе закърпен, а служители на общината направиха нова план-сметка и през август тази година бе направен четвърти опит и отново бе обявена обществена поръчка за ремонт на сградата на читалище „Дружба – 1870“.
И тя завърши неуспешно, а сградата и красивият ѝ интериор продължават да са застрашени от природните явления.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 14, 2023 07:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама