Инициативен комитет започна акция за създаване на паметник

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 5, 2023 09:32

Инициативен комитет започна акция за създаване на паметник

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 40/1064, година XX, 27 - 02 ноември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Инициативен комитет (ИК) към СУ „Д-р Петър Берон“ – Тополовград започна акция по набирането на средства за направата на паметник в двора на училището на неговия патрон – доктор Петър Берон. В него се включиха директорът, учители, общественици, граждани и той остава отворен за всички желаещи да вземат участие в това благородно дело. Необходимите средства за неговата направа и поставяне ще са в порядъка на 20-25 000 лв. Вече е договорено с автора на бюста – Борис Андреев – Реджо и изпълнителя му каменоделеца Димо Петров за неговата направа.
Намерението е бюстът да бъде монтиран на постамент на официалният вход към училището от улица „София“ в навечерието на Патронния празник на СУ на 22 март догодина.
„Сакарнюз“ ще поеме пълното информационно обслужване на кампанията до момента на откриването на бюст – паметника. Ето и призива на Инициативния комитет за изграждане на Паметник на Д-р Петър Берон“:
„Уважаеми съграждани,
Ние, членовете на Инициативния комитет при СУ „Д-р Петър Берон” – Тополовград, по случай 225 години от рождението на нашия патрон и 200 години от издаването на „Рибния буквар” набираме средства, за да съградим в двора на училището бюст-паметник на българина, чието славно име озарява пътя на нашата гимназия вече 78 години – д-р Петър Берон – първият български енциклопедист, народен будител и възрожденец.
Търсим съмишленици в това дело, защото ни е нужна Вашата финансова подкрепа. Без Вас ние няма да успеем да осъществим планираната инициатива. Затова Ви призоваваме да дарите сума, която е реална на възможностите Ви, за благото на това добротворно дело.
Банкова сметка на Училищното настоятелство при СОУ „Д-р Петър Берон”, Тополовград е: BG49STSA93000019216266, STSABGSF, Банка ДСК
Ще получите документ за дарителство и имената Ви ще бъдат изписани в Летописната книга на училището.
Вашият светлозарен пример ще пребъде за следващите бероновци.
Нека да помним и следваме завета на д-р Петър Берон:
Струвай добро, да намериш добро!
Да оставим светла диря, за да ни има и след нас!

Призив за участие в това дело са отправили и от учениците от Ученическия съвет при СУ „Д-р Петър Берон” – Тополовград. Ето част от него: „Опитваме се да издирим и да се свържем с всички възпитаници на нашето училище, които са се доказали в учението и са преуспели на сцената на живота. Търсим Вашия светъл пример, който да ни е образец в безперспективното време на настоящето, когато материалното измества духовното. Вас избрахме, след като се срещнахме с много бивши учители, Ваши съученици и приятели, скътали свиден спомен за прекрасните години, в които сте били заедно. Те са много горди с постиженията Ви. Нужна ни е и Вашата финансова помощ и подкрепа. Без Вас ние няма да успеем да осъществим планираната непосилна само за нас инициатива. Затова Ви призоваваме да дарите сума, която е реална на възможностите Ви, за благото на това добротворно дело – изграждане на паметника на възрожденеца Берон. Вашият светлозарен пример ще пребъде за следващите бероновци.“

Инициативен комитет към СУ „Д-р Петър Берон“ Тополовград:
Златка Господинова – директор СУ „Д-р Петър Берон“
Светла Люцканова – председател на Обществения съвет
Радостина Ичева – председател на Училищното настоятелство
Софка Милушева – общественик, бивш служител и ученик на СУ
Димитрина Радева – общественик и учител
И още много учители от училището и общественици“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 5, 2023 09:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама