Жива история

Сакарнюз
От Сакарнюз ноември 13, 2023 08:01

Жива история

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 42/1066, година XX, 10 - 16 ноември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Иванка Данева

„Да се запази паметта за предшествениците и делото им да намери продължение в съвременността – така и историята да остане жива!“ Това са записали като цел на своя проект двадесетина деветокласници от Езиковата гимназия „Д-р Иван Богоров“ в Димитровград.
Идеята възниква още с подготовката на 30-годишнината от създаването на гимназията. Катерина Хубенова, Ана-Мария Петрова и Рая Колева, подкрепени от 15 доброволци от девети клас и ръководени от учителката им по български език и литература Бистра Жекова, кандидатстват в края на миналата учебна година за финансиране по общинската програма „Димитровград на младите“, откъдето им отпускат 2000 лв. от необходимите за осъществяване на проекта общо 5200 лв.
И така още в първите дни на тази учебна година групата се събира да сформира екипите, които да работят по различните направления на проекта. Основната цел си остава написването и издаването на историята на училището, за което да разчитат на помощ от Градската библиотека „Пеньо Пенев“ и Историческия музей, а също на спомени на ветерани учители и служители на гимназията.
Две ценни библиографски справки изработи екипът на библиотеката: едната – написаното от и за д-р Иван Богоров; другата – публикации в периодичния печат през годините за Езиковата гимназия. А на срещата с директорката на библиотеката Валентина Терзиева, тя им разказа как на практика могат сами да си направят библиографски справки.
Откритите нови материали са толкова много, че учениците решиха да отложат срока за издаване на историята от края на годината, за април 2024-та. Да имат време да осмислят фактите, пък и да подготвят подобаващо представянето й в навечерието на патронния празник.
Междувременно медийният екип пък вече е излъчил 3 от предвидените по проекта 6 радиопредавания по училищното радио и едновременно подготвя материали за играта „Стани богоровец!“, насочена към новото попълнение на гимназията – осмокласниците.
Приключва и обявения фотоконкурс „Моето училище – моят свят“, в който бяха поканени да се включат и вече завършилите. Сега предстои до края на ноември да се изработят цветни колажи със снимки от училищния живот, с които ще се обогати кътът на Иван Богоров.
За една от кулминационните прояви по проекта „Жива история“ бе избран Денят на народните будители- 1 ноември. На организираната от богоровци общоградска среща представители от Езиковата гимназия, Природо-математическата гимназия „Иван Вазов“, СУ „Любен Каравелов“, Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ и основните училища „Пенчо Славейков“ и „Алеко Константинов“ разказаха за живота и дейността на своите патрони. Домакин на срещата беше градската библиотека, която предостави всички условия учениците и техните гости да се чувстват добре.
Много емоционално премина и последвалото състезание, в което отбори на участниците „премериха“ знания и находчивост. В посочен текст трябваше да бъдат заменени чуждите думи с български, после да се обясни значението на позабравени български думи като синия, челяд, синор и да се напишат изречения с тях. Но най-интересно бе търсенето, по примера на Иван Богоров, на родни думи за модните напоследък неологизми. Така селфи стана самоснимка, фризер – ледошкаф или ледочекмедже, смути – плодница, а дрон – хвърчиснимка.
Вдъхновени от личния пример на своята учителка Бистра Жекова, учениците не само от този випуск се впускат в интересния свят на творческото търсене . Вече повече от 20 години тя пали искрицата на родолюбието, съпричастността и смислената изява на своите възпитаници и им помага да повярват в себе си и да свързват знанията с живота. И да пазят историята жива.

Сакарнюз
От Сакарнюз ноември 13, 2023 08:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама