ЕЙ и ЕС иска отсрочка за ТЕЦ „Марица изток 1“

Сакарнюз
От Сакарнюз август 2, 2008 09:25

ЕЙ и ЕС иска отсрочка за ТЕЦ „Марица изток  1“

Американската компания Ей И Ес, която е инвеститор в изграждането на двата блока по 355 мВт на въглища в ТЕЦ „Марица-изток 1“, преговаря с Националната електрическа компания (НЕК) за удължаване на срока на строителството с около година, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. Проектът е за 1,4 млрд. евро и започна преди три години след забавяне в началото с повече от пет години и пет писма за политическа подкрепа от три български правителства.
„Преговаряме за удължаване на срока – първоначално американската компания поиска по-дълъг срок, но в момента има сближаване на позициите. Трябва да изясним дали има обективни причини за сегашното закъснение или те са свързани с организацията на работа и са по вина на изпълнителя френската компания „Алстом“, коментира главният изпълнителен директор на НЕК – Любомир Велков, пред „Дневник“. Засега ръководството на електрическата компания дава индикации, че е готово да промени договора независимо от призива на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров към изпълнителя, че трябва да побърза.
До момента е натрупано закъснение от седем месеца. Като причина сe посочва изработването на предпроектно проучване, време за разчистване на съществуващата площадка, както и откритият азбест там. Първоначално бе договорено първият блок да е готов до юни 2009 г. По договор НЕК може да начислява неустойки едва при приключването на проекта.
Според различни източници забавянето е създало притеснения и в банките кредиторки на американската компания. Новата централа се финансира от консорциум от банки, в който участват ЕБВР, банка „Калион“, БНП „Париба“ и ING.
От Ей И Ес отказват да коментират преговорите с НЕК и претенциите си за удължаване на сроковете за строителство. 

Сакарнюз
От Сакарнюз август 2, 2008 09:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама