Млади моми лазаруваха в Княжево

Руска Георгиева
От Руска Георгиева април 25, 2016 09:40

Млади моми лазаруваха в Княжево

Акценти

  • Празнично шествие обходи селото от къща в къща и пя за за всеки стопанин според желанието му
  • Стопаните от своя страна даруваха лазарките с яйца, пари и почерпки.

Свързани публикации

Звънките гласчета на княжевските моми огласиха селото на Лазаровден. Празникът беше очакван с голямо вълнение не само от девойките на селото, но и от техните майки. Под умелото ръководство на библиотекарката Дянка Янева и с голямото съдействие и разбиране на кметицата Янита Борисова и тая година княжевци не пропуснаха да изберат Бояница за празника. Всяка година тя е различна, но сега честта се падна на Вики. Ролята на даровачката пое Янислава, а като Лазар преоблякоха местно момченце. В празнични костюми бяха облечени както местни девойчета, така и гостенчета от Бургас и Ямбол. От читалищното настоятелство довериха, че не правят никаква разлика между местните деца и другите.

Празничното шествие обходи селото от къща в къща и пя за за всеки стопанин според желанието му. Стопаните от своя страна даруваха лазарките с яйца, пари и почерпки. По-късно те бяха разделени между участниците, а събраните яйца ще бъдат боядисани на Велики Четвъртък по домовете.

В момента вниманието на всички е насочено в организиране на следващото мероприятие. Работи се по пресъздаване на жътварския обичай, които ще бъде представен на събора на „Света Троица”.

Независимо,че библиотекарката е в траур,тъй като скоро изгуби майка си тя е упорита и с обработката на песните е ангажирала вече друга жена да помага вместо нея.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева април 25, 2016 09:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама