Демокрацията все още си е в Орешец, но основателите и оредяха

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 14, 2010 18:26

Демокрацията все още си е в Орешец, но основателите и оредяха

10-години откак в Орешец се е настанила демокрацията отпразнуваха в селото. За празника бе поканен оркестър, а Костадин Калайджиев даде и курбан. Събитието бе отбелязано в събота, 6 ноември, когато най-верните фенове на синята идея се събраха за да си припомнят как преди десетилетка се е зародила демокрацията в червеното село. Организаторът Калайката бе разпратил покани на много бивши членове и основатели на синята партия от Харманли, Хасково и София, но на събирането в този ден дойдоха само някои от тях. Като водеща бе внучката му Яница, която първа преди 10 години обявила, че в селото се създава СДС. Тя заедно с Николай Паскалев водиха тържеството и четоха много от стиховете на Калайката.

Под звуците на „Боят настана“ и „Тих бял Дунав се вълнува“ всички пристигащи бяха посрещани с ритуален хляб и закичвани с лентичка „Демократични сили Орешец“.

В рими най-върлия поддръжник на синята идея направи ретроспекция на отминалите десет години. Бе я озаглавил доклад, а от острото му перо не бяха пощадени нито сини, нито червени, нито „Орешенските баби“ му обещали да пеят на тържеството, но после се отметнали. „Предателите нямат място сред нас, те не са достойни за демокрацията“, каза организаторът.

Тук бе първият кмет, в залата на демокрацията – бай Панчо. “Живял съм преди девети и след него. Какво направи комунизма – едно поколение не можа да изкара щастливо живота си!”, каза емоционално, вероятно визирайки неговото,“Затова ви пожелавам: пазете демокрацията като очите си”

От основателите на СДС тук бе само Димитър Митев – Феникса, който си припомни времето, когато всички се кълнели, че са верни на синята идея, само и само да им съдейства за работа. “Пред нас стояха 20 човека, които искаха да почнат на митницата, даже и смени си бяха избрали. Какво стана с тези, които се кълняха в синята – станаха мулти милиардери. Той разказа, как е убедил Евгени Чачев, министър на МРРБ, да пренасочи средства за асфалтиране на Орешец, а не на Малко Градище.

Думата взе и Васил Делчев: „Не виждам тук нашите мишоци, нашите седесари, партийни лидери. Къде са, питам ви? Ако днес имаше предизборно събрание, щяха те да платят курбана”, каза той и призна, че симпатизира на демокрацията, но не намерил сили да членува в никоя партия, защото виждал, че по голямата част са крадци и мошеници.

Призивът на Татяна, кмет на селото бе: “Да не допусне никога повече в града да няма друг кмет, не демократ”.

По традиция на трапезата имаше курбан и синя ракия, осигурени от организатора. За всички пя певица и свири на живо оркестър „Митака“ от Хасково. С тях домакина изпя няколко песни.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 14, 2010 18:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама