„Грийнпийс“ окупира кулата на ТЕЦ „Марица 3“

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 24, 2023 08:15

„Грийнпийс“ окупира кулата на ТЕЦ „Марица 3“

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 39/1063, година XX, 20 - 26 октомври 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Активисти от 8 държави изписаха „ПРЕСТЪПЛЕНИЕ“ в знак на протест срещу токсичните газове, които тровят хората и региона на Димитровград.
Активисти изписаха думата CRIME на 50-метровата охладителна кула на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград. В ранните часове на 16 октомври те се изкачиха до една от най-високите точки на централата, за да дадат ясен знак, че престъпленията срещу хората и природата в региона трябва да спрат незабавно.
ТЕЦ „Марица 3“ беше изваден от студения резерв на България през 2021 г. с паническо решение, обяснено с поскъпването на тока заради възстановяването на европейските икономики след ковид пандемията и войната. Оттогава централата системно обгазява града и района със серен диоксид и замърсява въздуха с фини прахови частици. Това е документирано от Регионалната екоинспекция след множеството сигнали на местни жители. Резултатът е все повече болни хора и все по-лошо качество на живот.
Така ТЕЦ „Марица 3“ се превърна в симптом за щетите от забавения енергиен преход и политическото безсилие. Със своята мощност от едва 120 MW централата има минимален дял в националното производство на енергия. Нещо повече, тя работи на загуба – 16 млн. лв. през 2021 г. и 70 млн. лв. за 2022 г.

Ден след като свързваната с бизнесмена Христо Ковачки въглищна електроцентрала „Марица 3“ осъмна с надпис CRIME върху охладителната си кула, клеймото, сложено от екоактивисти на „Грийнпийс“ бе покрито с цветовете на българския трибагреник.
Въглищният прах, тежките метали и серният диоксид, които жителите на Димитровград са принудени да вдишват ежедневно заради допотопни технологии и горенето на некачествени въглища, са престъпление, което петни българския флаг, смятат от „Грийнпийс“ България.

Източник: „Грийнпийс“ България.

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 24, 2023 08:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама