Четвъртокласници станаха млади астрономи

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 7, 2024 18:29

Четвъртокласници станаха млади астрономи

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 06/1078, година XXl, 09- 15 февруари 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Четвъртокласници от НУ „Кирил и Методий“ в Тополовград се учат на астрономия, като разширяват знанията си чрез помощта на Нацонална програма “Занимания по интереси“. През първите месеци на учебната година любознателните млади астрономи усвоиха практически знания и умения за точно измерване на времето и местоположението на небесните тела със саморъчно изработени приспособления, подобни на древните астрономически уреди.
Под ръководството на Стелиана Димова, която ги направлява в заниманията по интереси, научиха, че Слънчевата система е група астрономически обекти, включваща Слънцето и небесните тела. Те допълниха знанията си за четирите планети, най-близки до Слънцето – Меркурий, Венера, Земята и Марс.
Те са по-малки от другите и носят названието планети от земен тип или вътрешни планети. Съставени са главно от скали и метали.
Следващите четири планети са Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Наричат се газови гиганти или външни планети. Те са по-масивни и са съставени предимно от водород и хелий.
Като финално занятие младите астрономи изработиха макет на небесните тела.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 7, 2024 18:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама