Нови геномни техники: ЕП подкрепя зеления преход на селското стопанство

Сакарнюз
От Сакарнюз февруари 8, 2024 08:26

Нови геномни техники: ЕП подкрепя зеления преход на селското стопанство

Акценти

  • Улесняване на процедурата, чрез която растенията, получени чрез НГТ, се считат за еквивалентни на произведените чрез конвенционални техники
  • Задължително етикиране на продуктите от растения, получени чрез НГТ
  • Европейският орган за безопасност на храните е направил оценка на потенциалните проблеми, свързани с безопасността на НГТ.

Свързани публикации

С цел устойчива продоволствена система, ЕП подкрепя опростена процедура за получени чрез НГТ растения, които са еквивалентни на конвенционалните, и по-строги правила в останалите случаи.
Парламентът прие позицията си за преговори с държавите членки по предложението на Комисията относно новите геномни техники (НГТ), които променят генетичния материал на даден организъм, с 307 гласа „за“, 263 гласа „против“ и 41 гласа „въздържал се“.
Целта е продоволствената система да стане по-издръжлива чрез разработване на подобрени сортове растения, които са устойчиви на изменението на климата и на вредители и дават по-високи добиви или които изискват по-малко торове и пестициди.
Понастоящем всички растения, получени чрез НГТ, се подчиняват на същите правила като генетично модифицираните организми (ГМО). Евродепутатите приемат предложението да има две различни категории и два набора от правила за растенията, получени чрез НГТ. Растенията, получени чрез НГТ, които се считат за еквивалентни на растенията, получени чрез конвенционални техники – „растенията от категория 1, получени чрез НГТ“, ще бъдат освободени от изискванията на законодателството за ГМО, а за останалите растения, получени чрез НГТ („растения от категория 2, получени чрез НГТ“), ще продължават да се прилагат по-строги изисквания. Членовете на ЕП искат да запазят задължителното етикетиране на продуктите от растения от категория 1 и 2, получени чрез НГТ.
Евродепутатите също така считат, че всички получени чрез НГТ растения следва да останат забранени в биологичното производство, тъй като тяхната съвместимост изисква допълнително разглеждане.

Растения от категория 1, получени чрез НГТ
По отношение на растенията от категория 1, получени чрез НГТ, членовете на ЕП искат да променят стойностите за размера и броя на модификациите, които са необходими, за да може растение, получено чрез НГТ, да се счита за еквивалентно на растенията, получени чрез конвенционални техники.
За да се гарантира прозрачност, евродепутатите се съгласиха да се създаде публичен онлайн списък на всички растения от категория 1, получени чрез НГТ. ЕП също иска Комисията да докладва как потребителите и производителите възприемат новите техники, седем години след влизането на правилата в сила.

Растения от категория 2, получени чрез НГТ
По отношение на растенията от категория 2, получени чрез НГТ, евродепутатите искат да бъдат запазени повечето от изискванията на законодателството за ГМО, което е сред най-строгите в света, включително процедурата за разрешаване.
За да се стимулира използването на растенията от категория 2, членовете на ЕП се съгласяват да ускорят процедурата за оценка на риска за тези растения, които се очаква да допринесат за по-устойчива хранително-вкусова система, но подчертават, че т.нар. принцип на предпазните мерки трябва да бъде спазван.

Забрана на всички заявени патенти за растения, получени чрез НГТ
Евродепутатите искат пълна забрана на патентите за всички получени чрез НГТ растения, растителен материал, части от тях, генетична информация и технологични характеристики, които те съдържат, с цел да се избегнат правна несигурност, повишени разходи и нови зависимости за земеделските стопани и селекционерите. ЕП също изисква доклад до юни 2025 г. относно въздействието на патентите върху достъпа на селекционерите и земеделските стопани до разнообразен растителен репродуктивен материал, както и законодателно предложение за съответно актуализиране на правилата на ЕС относно правата върху интелектуална собственост.

Цитат
След гласуването докладчикът Йесика Полфиард (ЕНП, Швеция) заяви: „Растенията, получени чрез НГТ, са жизненоважни за укрепването на продоволствената сигурност на Европа и за да стане селскостопанското ни производство по-екологосъобразно. Новите правила ще позволят разработването на подобрени сортове растения, които могат да осигурят по-високи добиви и да бъдат устойчиви на изменението на климата или които изискват по-малко торове и пестициди. Надявам се, че държавите членки скоро ще приемат позицията си, за да можем да гласуваме новите правила преди изборите за Европейски парламент и да предоставим на земеделските стопани инструментите, от които се нуждаят за екологичния преход“.

Следващи стъпки
Парламентът вече е готов да започне преговори с държавите членки на ЕС по окончателния закон.

Контекст
Европейският орган за безопасност на храните направи оценка на потенциалните проблеми относно безопасността, свързани с НГТ. Няколко продукта, получени чрез НГТ, вече са на пазара или са в процес на пускане на пазара извън ЕС (например банани във Филипините, които не покафеняват и които имат потенциал да намалят хранителните отпадъци и емисиите на CO2).

Източник: ЕК

Сакарнюз
От Сакарнюз февруари 8, 2024 08:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама