Ценители дегустираха наградените вина от TOP 50 на DiVino

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 2, 2023 09:40

Ценители дегустираха наградените вина от TOP 50 на DiVino

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 24-30 март 2023 г., брой 12/1036, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Дегустация на наградените вина от класацията TOP 50 DiVino събра почитатели на този вид напитка в енотеката на Харманли.
Технолози и енолози от различните изби представиха пред почитателите петте вина, получили различни призове. С най-високата награда бе Bratanov 3-Blend Cabernet Franc & Merlot & Rubin 2018, което бе първо в класацията като най-добро българско вино на 2022-ра, най-добро българско червено вино и най-добро вино от Сакар и Източните Родопи.
Таня Аврамова от Винарна „Братанов“ сподели пред събралите се, че за тях е била много приятна изненада първото място в класацията, макар че са очаквали признание. „Изключително сме щастливи, че това се прие с искрена радост от останалите колеги, приятели и партньори“, отбеляза тя.
Бе представено и „Тамянка“ на Заара Естейт, което бе избрано за най-добро вино от местен сорт. „Това е един стар български сорт, който се отглежда тука стотици години, вероятно хилядолетия. Произходът му е някъде от близкия изток, но след това се установява на Балканите. Мисля, че най-високата концентрация на “Тамянка” е в Сакар”, завърши Аврамова.
Точното наименование на напитката е Zaara Dogma Tamyanka 2021 и тя взе приза за най-добро българско бяло вино от местен сорт.
Terra Tangra Black Label Rubin 2019 е виното, което е отличено като най-добро в съотношение качество /цена.
При представянето му Свилен Георгиев разказа, че Рубинът е създаден български сорт в Аграрния университет в Пловдив, не е местен. Зрее рано и се налага да се бере две седмици преди останалите червени грозда.
Лозето на производител на виното „Терра Тангра“ е край село Браница, като добивът му се редуцира до 500 кг и е биологично насаждение.
Представени бяха и две вина на винарна „Роалея“. Това са Ro-salea Cabernet Franc 2021 и Ro-salea Writer’s Wine Rubin 2021 и на 8-о място в DiVino TOP 10 на лимитираните серии. Представи ги енологът Екатерина Гаргова, представляваща винарната. „Нашата винарна е по идея на двама чешки инвеститори. Лозето е създадено през 2016 година, като нашата първа реколта е през 2020 година. Идеята бе най-доброта продукция от лозето да я използваме за създаване на вино
Получихме наградата за дебют на винарна, за което също сме щастливи. Голяма чест е за целия екип да попадне в тази класация. Виното, което имаме в момента, е Каберне фран и е в класацията на Tоп 10 на ДиВино.“
Тя сподели, че във виното, произведено от тях, се усещали аромати на горски плодове, основно храстовидни и един плод трънка, който се усещал във вкуса му.
На финала Мария Стоева, енологът на Винарна „Братанов“, представи техния шампион, триблендът от реколта 2018.
„Много са гордеем с това вино. 2018 година не беше никак лесна реколта, с много дъждове. Но може би трудностите ни предизвикват и успяхме да извлечем максимума от нея. Това е един много сериозен купаж от 25 различни бъчви, български, френски, унгарски, 225 литра, 400 литра, 500 литрови, отлежаването е 30 месеца на всеки един от трите сорта.“
Тя разкри малко от историята на виното. Преди години във винарната са били двама пътуващи на уайнмейкъри – Джес и Ричард, новозеландка и унгарец, които са допринесли много за идеята и развитието на избата. През 2013-а тя направила и първия бленд. „Затова решихме, че това вино ще бъде нещо свързано с тройка. Първо то е от три сорта – каберне фран, мерло и рубин, има трима създатели – Стойчо Братанов и двамата му синове Христо и Даниел, участвахме трима енолози в създаването му – двамата чужденци и аз. Натрупаха се много тройки, обсъждахме различни идеи за наименованието, а дизайнерът на нашия етикет реши да бъде три бленд, защото се произнася лесно.
Вярвайте в българското вино, а ние правим вина с характероар*“, завърши тя.

*Сглобена дума от характер и тероар. Тероарът е връзката между характеристиките на даден селскостопански продукт (качество, вкус, стил) и географския му произход=

Това което отличава винарна „Братанов“ е, че от 2016 г. правят вина чрез спонтанни ферментации и към момента са единствените, които се осмелиха да го осъществят на 100%. Мария Стоева има опит от Франция, участвала е в кампании в Бургундия, Бордо и други райони и виждайки там какво правят хората със спонтанните ферментации, се осмелила също да го направи тук.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 2, 2023 09:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама