За празника на Св. Богородица „Златна ябълка“

От април 2, 2023 10:37

За празника на Св. Богородица „Златна ябълка“

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 31 март – 6 април 2023 г., брой 13/1037, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Братя и сестри,

Празникът наречен Златна ябълка се чества на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година. Това събитие е описано в синаксар за Златната ябълка от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на манастира Св. Св. Кирик и Юлита.

Ето какво пише той:

В този ден, петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена Владичица наша Богородица и Приснодева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресвета Богородица, наречена Благодатна, която се намира в свещения стар храм в село Воден. Чрез тая света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи.

Възпоминание на чудото с неплодната жена, която като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария, поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят, като чу плача и риданията на жената много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя старецът /йереят/ една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона, Благодатна Богородица Дева, взе я и я даде на жената /неплодната/ като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат.

Поменете ме всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене грешния Ананий Клинис, Бог да го прости и помилва.“

За изминалите три века чудесата, станали пред чудотворната икона „Златна ябълка“ са неизброими. Някои от тях са описани в поименници, съхранявани в местния музей. Самата икона е окичена с накити от благодарни семейства, сдобили се с рожба.

Помни се случаят със сестрата на цар Борис III, княгиня Евдокия, която през 1934 г. пренощувала в храма и оздравяла от дългогодишно страдание. В знак на благодарност царят дарил мрамор за храма и златно енголпие.

Честити сме, че в старинния ни храм „Св. Атанасий Велики“, гр. Харманли от три години съхраняваме копие на чудотворната икона, подарена ни от архиерейския наместник на Асеновградска духовна околия, както и осветена лента от плат, подарена ни от манастир на Света Гора, където се пази пояса на св. Богородица.

Тази година по традиция /3 годишна/ иконата на Божията майка отново бе украсена преди Великия пост с ябълки, които ще раздадем заедно с осветената лента в събота – 1 април след отслужване на Божествената св. Литургия за благословение и сдобиване с рожба.

С благодарност към Всеподателя за тези три години, Божията благодат споходи 4 семейства от града ни и ги дари с прекрасни дечица.

Пресвета Богородице, спаси нас.

От април 2, 2023 10:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама