Храм „Св. Йоан Рилски“, с Доситеево

От юни 30, 2022 11:42

Храм „Св. Йоан Рилски“, с Доситеево

Акценти

  • Самоковският архимандрит Доситей Ковачев /с мирско име /Димитрий/ е роден в гр. София на 8 януари 1837 г.

Свързани публикации

АРХИМАНДРИТ ДОСИТЕЙ /КОВАЧЕВ/

В 1864 г. в селото става една случка, която свързва съдбата на едно историческо лице с тази на селото. Историческото лице е архимандрит Доситей. Това е един голям българин, който има неоценими заслуги към българската църква и българското възраждане, ето защо е необходимо да се отдели почетно място и за него в нашата история, защото той даде идеята и парите още тогава с. Доситеево да има едно от най-хубавите училища в нашия край.

Самоковският архимандрит Доситей Ковачев /с мирско име /Димитрий/ е роден в гр. София на 8 януари 1837 г. от родители Ангелина и Стойчо. Учил се в родния си град и завършил с успех учението си. След като добил елементарна грамотност, той става учител в едно от софийските села. Обаче голямото му желание към по-широки познания не му давало спокойствие и мир. Селото в което стоял в мизерия и нищета духовна не задоволили неговия буден ум.

През м. Май 1853 г., когато пролетта развихрила спокойния си младежки чар, любознателния юноша се простил с добродушните селяни и потеглил на юг към Цариград. Първите посрещачи на 16 годишния юноша са били черната грижа и непрестанния труд. Неуморно той работи 2 години без отдих и успява да заучи отлично гръцкия език. През м. Септември 1855 г. той става учител в Богословското училище на остров Халки. В кратко време, благодарение на природните си дарби и способности, на тихия и незлоблив характер, спечелва любовта, доверието и уважението на учителите и другарите

Набрал: о. Максим, председател на храма

От юни 30, 2022 11:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама