„Фронтекс“ ще увеличи присъствието си на българо-турската граница 3 пъти

Сакарнюз
От Сакарнюз март 1, 2024 10:33

„Фронтекс“ ще увеличи присъствието си на българо-турската граница 3 пъти

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 09/1081, година XXl, 01 - 07 март 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

“Фронтекс“ ще увеличи присъствието си в България, а служителите му от 150 в момента ще станат 500-600 души. Това заяви изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Ханс Лейтенс. Той и вътрешният министър Калин Стоянов в четвъртък – 29 февруари, посетиха ГКПП „Капитан Андреево“ и зелената граница.
Допълнителните сили се очаква да започнат да пристигат след 20 март. Те ще работят заедно с българските гранични полицаи, което е ясна заявка, че Агенцията ще отговори на всяка отправена от страна на българските власти молба за подкрепа, на която “Фронтекс” може да отговори.
„България е много важен партньор за нас, без България не можем да пазим външните граници на ЕС.“ Това заяви Ханс Лейтенс и изрази категорична подкрепа за скорошното отпадане на контрола по вътрешните сухоземни граници на България.
“Пет случая на насилие от страна на български гранични полицаи са установени ”, съобщи още Калин Стоянов и допълни, че те са дисциплинарно наказани, но не са уволнени. Според него тези случаи намаляват през годините, но за да изчезнат напълно, се провеждат допълнителни обучения.
В рамките на работното посещение министърът на вътрешните работи Калин Стоянов запозна изпълнителния директор на “Фронтекс” Ханс Лейтенс с организацията и изпълняваните задачи по охрана на българо-турската граница. Българският вътрешен министър сподели, че по време на проведената в сряда среща е обсъдено нивото на взаимодействие, набелязани са конкретни действия за тази година, както и възможностите за осигуряване на по-голям брой служители на Агенцията, които ще бъдат разположени на българо-турската и българо-сръбската граница. Той посочи, че България получи изключително висока оценка за постигнатите резултати по линия на нелегалната миграция – в сравнение с миналата година, се отчита спад с близо около 80 процента на броя на гражданите, опитали нелегално да преминат българо-турската граница.

Сакарнюз
От Сакарнюз март 1, 2024 10:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама