Третият протест срещу бежанците събра 30, повечето не от Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 4, 2013 08:31

Третият протест срещу бежанците събра 30, повечето не от Харманли

За третия протест срещу бежанците в Харманли в събота, 22 март, се събраха около 30-тина човека, като харманлийци бяха по-малко от половината. Имаше протестиращи от Свиленград и Димитровград. Митингът придоби партийна окраска, след като в него се включиха и активисти от „България без цензура“. Организаторите успяха да получат медийна трибуна, за да заявят своите искания. След това протестиращите направиха шествие до лагера (Районен приемателен център – РПЦ) в бившите казарми. Те бяха плътно охранявани от полиция, а движението по Е-80 бе отбито само в едното платно.
Пред лагера исканията им бяха прочетени по мегафон, след което копията на английски бяха връчени на охраната, за да ги предадат на бежанците. „Искаме да видят, че не сме срещу тях. Ние настояваме за правила, имаме и няколко конкретни искания.”
Петя Георгиева, една от организаторките на протеста, изказа своето недоволство от липсата на служител от Държавната агенция за бежанците, на който да поставят исканията си.
В края на протеста имаше изказвания и на още двама представители, които не са от Харманли.
Исканията на протестиращите бяха записани в 17 точки и бяха адресирани към ДАБ, МВР и Народното събрание. Те са, да се ограничи броят на бежанците в Харманли, да се направят нови огради около лагера, квартал „Дружба“ да бъде осветен с пари от 7-те милиона, които правителството отпусна за града, да се засили полицейското присъствие (ако не, ще организират граждански патрули), лагерът да бъде разделен на две – от затворен и отворен тип.
В исканията има и 8 предложения за промяна в законодателството, което може да направи Народното събрание.
Комисар Ангел Цанков от Областна дирекция каза, че няма повишение на престъпността в града и че не са получавали сигнали за нарушение от бежанците, затова той недоумява от къде идва напрежението в Харманли срещу чуждите граждани.
Вечерта на митинга на партията на Николай Бареков в Хасково говори и организаторката на протеста срещу бежанците в Харманли – Петя Георгиева.
На другия ден след протеста в страницата на Фейсбук, където се организираше протестът, бе изказано разочарование от „Евромайки“, които официално подкрепиха протестите в Харманли. „Уважаеми ентусиасти, пак пробвайте да саботирате протеста, всеки ваш опит ще бъде посрещан с насмешка и ще предизвиква нов протест! Благодарим ви, че“оказахте“ такова „съдействие“ на собственото си общество!!!“, се казва в постинга на страницата.

На сайта на агенцията за бежанците http://www.aref.government.bg/?cat=42 са написани имената на допуснатите кандидати за участие в конкурса за длъжността “юристконсулт“ в отдел „Производство и настаняване“ на РПЦ – Харманли. В този списък под номер 5 фигурира Петя Иванова Георгиева, организаторката на протеста срещу бежанците.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 4, 2013 08:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама