Трафикът през ГКПП „Капитан Андреево“ ще се облекчи с две нови трасета

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 9, 2022 08:27

Трафикът през ГКПП „Капитан Андреево“ ще се облекчи с две нови трасета

Акценти

  • ГКПП „Капитан Андреево“ достигна предела на капацитета си.

Свързани публикации

С две нови трасета на ГКПП „Капитан Андреево“ се надяват да облекчат трафика през ГКПП „Капитан Андреево“. Тяхното изграждане започна вчера, а за него обяви Георги Господинов, началник на митническия пункт. „Двете специализирани входящи трасета за хладилни камиони ще бъдат оборудвани с везни с автоматично действие, както и с отделна площадка за рентгенови проверки, което ще ускори митническия и граничен контрол на този тип товари, както и на другите товарни автомобили. Ще имат капацитет 600 камиона на денонощие“.

Трафикът през най-големия митнически пункт на ЕС се увеличава непрекъснато. Aĸo пpeз 2015 гoдинa тук са oбpaбoтвaли 457 200 пpeвoзни cpeдcтвa, тo пpeз 2021 гoдинa бpoят им e 886 000, а тази година ще е над милион.

Тъй като другият, този на Лесово също се задъхва, през април тази година заместник-директорът на Териториална дирекция „Южна морска“ към Агенция „Митници“ Стефан Марашев на среща с областния управител Катя Панева заяви, че е време България да помисли за трети граничен пункт с Турция. Той изказа предположение, че това може да бъде до Маточина.

В неспособността на ГКПП „Капитан Андреево“ в този му вид да се справи с нарастващия поток от автомобили изрази съмнения още през 2019 година директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов. На брифинг тогава той заяви: „ГКПП „Капитан Андреево“ достигна предела на капацитета си.“

Година след това там се изгради частен паркинг за тежкотоварни. На него спират автомобили, които след това преминават през границата за Турция и по този начин на изходящите трасета не се образуват опашки.

На входящите те обаче си остават.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 9, 2022 08:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама