Тодор Тодоров: “От АБВ искаме да направим коалиция с гражданското общество”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 11, 2014 08:05

Тодор Тодоров: “От АБВ искаме да направим коалиция с гражданското общество”

Господин Тодоров, как решихте да се занимавате с политика?
В серия от разговори с областния координатор на АБВ – Минко Ангелов, реших да поема тази отговорност за нашата община. Сега ще трябва да изградим инициативен комитет от млади и можещи хора, които споделят идеите на движението и имат свежи предложения. Хора, които са доказали по някакъв начин и са направили нещо, както и всички останали, които искат да заменят статуквото, което е в момента. Няма значение в коя формация членуват – дали е лява, или дясна, да заповядат при нас. Аз апелирам към младите хора, които могат да са двигателят на това движение, защото АБВ е ново и ще трябва да се допълва с млади хора. Поканили сме президента, който реално е двигателят на движението, да ни посети около 9-ти, 10-ти, което ще е добре, да обиколи фирмите и да запознае хората с платформата на движението.
Сега сме се заели с подготовката за евроизоборите, след което вече се надяваме да тръгнем и към подготовка за местни избори. Предполагам, че ще имаме доста добър резултат и ще можем да започнем да се готвим и за местните избори, но до тогава трябва да си изградим добри структури, да имаме ясни позиции.

По какъв начин може да убедите хората, че вие сте по-различни от другите и няма да обещавате неосъществими неща?
Първото нещо, което стои, е лидерът на това движение Георги Първанов, който неоспоримо е авторитет, когото хората познават като президент с два мандата, който се е доказал в обществото, който е направил много и може би е останал единственият неопетнен държавник.
Политиката на нашето движение е да премахнем кадруването на тъмно. Да помогнем за оправянето на здравеопазването, за подобряване на целия модел на икономиката. Това може да се случи единствено с хора, които са специалисти в дадени области, хора, които са се доказали на такива, които не са назначени партийно или по друг начин. Най- важното е – имаме ли специалисти, ще имаме и добре работеща икономика и добре работещи служби. По какъв начин можем да убедим хората? Вече двадесет и кусур години се нагледахме на какви ли не неща, които се случват с всяка една партия. Много трудно е да убедиш някой, който е преживял толкова много, който не вярва в нищо, но мисля, че ние ще успеем. Ние искаме да се обградим с млади хора, които наистина да искат да работят и имат идеята да работят за каузата за това движение, което се надяваме да стане партия.

Сега сте движение, което означава, че можете да привлечете хора и от други партии.
Подаваме ръка на абсолютно всички, които имат близки до нас идеи, които искат по някакъв начин да водим преговори, като няма значение дали са от дясно, от ляво, или са неправителствени организации. Ние сме отворени, за нас е важно хората да дават своите идеи. Скоро се надяваме и да имаме офис в града, както и във всяко населено място – там човек, който има идея, нека дойде да си я напише и да му се обърне внимание. Трябва да се подаде ръка на хората, ние искаме да направим коалиция с гражданското общество.

Разкажете за семинара във Велико Търново, който се проведе през почивните дни.
Там Ивайло Калфин ни даде информация от кухнята, какво предстои в периода 2014 – 2020 година в Европарламента, за бюджета му, както и за финансирането по програми.
Коментирахме за евробюджета, за нещата, които трябва да се направят и в образованието. Има една тенденция, че средното образование в момента в България е изцяло обезценено, то почти не се признава и се случва така, защото всеки вече има възможността да запише и да учи висше, което е платено. Накратко – излизат неграмотни хора. Висшистите остават безработни, а пък хората със средно образование остават необучени, или направо неграмотни. Имаше предложение по някакъв начин да се регулира това и за определена професия да се приемат определени бройки на базата на проучване.
След това имаше представяне на кандидатите за евродепутати.
Говорихме за кризата. Борислав Борисов, който е виден икономист, обясни как са реагирали, когото тя е настъпила. Тогава голяма част от десните партии казали, че трябва да затегнем коланите. Като фалирали цели икономики, се обърнали и казали да се прави друго – да се подпомагат фирмите, да се задвижи икономиката. Това е коствало година загубено време.
Говорихме как и по какъв начин могат да се привлекат инвестиции в общините, как да се стимулират.

Следващата стъпка в Харманли каква е?
Да подберем подходящите хора за Инициативния комитет. След като ги подберем, трябва да изградим структура от симпатизанти. И такива, които споделят нашите виждания и идеи. Хора, които искат да ни подкрепят. Времето ни е малко и се надяваме да дойде и да ни подпомогне и нашият лидер Георги Първанов.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 11, 2014 08:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама