Това вече е изключителна рядкост

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 2, 2023 15:31

Това вече е изключителна рядкост

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 30 – 06 юли 2023 г., брой 25/1049, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

В днешните времена по селата от община Тополовград да видите такава гледка – мъж и жена качени на каручка, при това от така наречените „Табанлийки“ – с дървени колела, теглена от дългоухия, някогашен незаменим домашен помощник е направо попадение и атракция. Това е спомен от едни по-други, спокойни времена, когато не бяхме толкова подвластни на колите, телевизорите, телефоните, компютрите и всички останали модерни чудесии. Спомен, който вече почти е станал за музеен, етнографски и исторически експонат.
Днес по тези села рядко ще видите магаре, камо ли каручка като тази. Изчезнаха, претопени в модерните ни, забързани времена. Повечето от днешните деца не знаят нищо за някогашните домашни животни, като магарето, коня, овцете, козите, даже и кокошките. Днес те познават само кучетата и котките и е трудно да ги отделиш от телефоните и компютрите. Но това на снимката е българска история от съвсем неотдавна и сме длъжни да я съхраним поне в музеите, за да знаят днешните и утрешни поколения, че е могло да се живее и по друг начин. А на снимката са едно прекрасно и трудолюбиво семейство – Кица и Димо Йовчеви от с. Мрамор, община Тополовград. Те не искат да се разделят със своя дългоух домашен помощник нито пък със спомените от младите си години.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 2, 2023 15:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама