В РПЦ Харманли отбелязаха Световния ден на бежанеца

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 2, 2023 14:20

В РПЦ Харманли отбелязаха Световния ден на бежанеца

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 30 – 06 юли 2023 г., брой 25/1049, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Михаела Желязкова

В Регистрационно приемателния център – Харманли отбелязаха Световния ден на бежанеца, чрез празнична програма и разнообразни дейности. На 20-ти юни в двора му имаше много музика и танци, спортни инициативи и изложба на рисунки и ръчно изработени сувенири и бижута.
Трима чужденци – Салар, Абдулфатах и Мохамад, от менторската програма организираха също и футболен турнир между децата. Купата беше оспорвана между двата отбора, но имаше медали за всички.
Турнирът по футбол за децата от Бежанския център в Харманли е част от доброволческата им инициатива – спортни активности с децата от РПЦ – Харманли.
Менторската програма има за цел овластяването на бежанци и мигранти в Харманли и региона. 16 души от Сирия ще реализират интересни инициативи в помощ на бежанската общност в Харманли.
Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет (ДАБ при МС) отбеляза Световния ден на бежанеца със серия от мероприятия във всички регистрационно-приемателни центрове (РПЦ) в страната. В София в кв. “Овча купел“ имаше куклен театър, за празника в кв. „Враждебна“ организираха екскурзия до Кремиковския манастир. Във „Военна рампа“ Световния ден на бежанеца отбелязаха с много музика. Момчетата в центъра изтанцуваха и националния афганистански танц – “Атан”.
Председателят на Държавната агенция за бежанците при МС Мариана Тошева приветства чужденците, търсещи закрила, и изрази своята съпричастност към съдбата на всички жени, мъже и деца, които са били принудени да напуснат домовете си заради конфликти и гонения. Тя благодари за подкрепата на партньорските неправителствени организации, ВКБООН, БЧК, МОМ, УНИЦЕФ, Каритас-България, Български хелзинкски комитет и др., чиято обща цел е осигуряване на по-добри условия за прием и настаняване в центровете на ДАБ.

Снимка: Интернет

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 2, 2023 14:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама