Театърът в Димитровград отново с пълна зала

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 26, 2023 07:59

Театърът в Димитровград отново с пълна зала

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 35/1059, година XX, 22 -28 септември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Иванка Данева

След почти 2-годишнино отсъствие от културния живот на града, Драматичният театър „Апостол Карамитев “ посрещна отново нетърпеливите си зрители. Седмици по-рано бяха разпродадени всички билети за гостуващото представление на Народния театър „Иван Вазов“ „О, ти, която и да си“, от Мирела Иванова. С пиесата за жените в живота на патриарха на българската литература, официално бе даден стартът на новия сезон след основания ремонт на сградата и салона на театъра.
Димитровградският театър, който е един от шестте в страната изцяло на общинска издръжка, е първият създаден в неокръжен град още през 1953 г. Тогава той е държавен театър и в него през годините са работили едни от най-изтъкнатите и талантливи български режисьори и актьори. Така че завършилото обновление е най-хубавия подарък за 70-годишнината на театъра.
Преди повече от 40 години, през 1972-ра, сградата също беше основно ремонтирана, но времето и, естествено, порасналите потребности и изисквания към културната институция, наложиха през 2021 г. решението за поредно основно обновление.
Общата стойност на проекта е над 2 454 хиляди лева и 85 процента от средствата са безвъзмездна финансова помощ по Оперативната програма „Региони в развитие“ 2014-2020. Останалите средства общината осигури чрез нисколихвен заем от Фонда за устойчиво градско развитие.
Извършена бе подмяна на електрическата и ВиК инсталации, монтирано бе ново сценично осветление и нова пожароизвестителна система с видеонаблюдение. Цялостен ремонт претърпяха както салонът, сцената, централното фоайе и гримьорните, така и отоплението и вентилацията. Сградата промени и външния си облик.
Всичко това трябваше да завърши за няколко месеца, но непредвидени обстоятелства, които в България „дал Бог в изобилие“, проточиха работата. Намеси се коронавирусът, но по-важният проблем се оказаха зрителските столове, които не отговаряха нито на спецификацията по проекта , нито на изискванията за качество на изработката. Това наложи по никое време да бъде прекратен договорът с фирмата-доставчик и да бъде обявена нова обществена поръчка, със всички произтичащи от това разходи и неудобства. Но това вече е история.
На официалното откриване дни след празника на Димитровград, всички останаха доволни от видяното – както на сцената, така и в заобикалящия интериор.
Над 200 хиляди лева от местния бюджет всяка година се отделят за функционирането и издръжката на театъра, който има статут на т.нар. открита, или приемащата сцена. Но наред с това, за своята 70-годишнина ДТ „Апостол Карамитев“ получи още един подарък: на една от последните си сесии Общинският съвет гласува да бъде създадена собствена 4-членна трупа, която ще бъде допълнително финансирана. Сега предстои кастинг за новите попълнения.
До края на септември предстоят още две гостуващи представления: едното – на 28 септември- постановката на ДТ „Гео Милев „, Стара Загора, „Суматоха“ от Йордан Радичков; другото – на 30 септември- за децата Държавният куклен театър- Пловдив ще представи „Незнайко в Слънчевия град “ от Николай Носов.

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 26, 2023 07:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама