„Направихме това, което обещахме“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 26, 2023 07:56

„Направихме това, което обещахме“

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 35/1059, година XX, 22 -28 септември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Господин Лафчиев, като директор на ДЛС „Тополовград“ поехте ангажимент, че тази година проблем с дървата за отопление на населението от общината няма да има. На прага сме на отоплителния сезон, какво е положението в края на лятото?
В края на месец септември есента ни дарява със слънчеви и топли дни, но всички знаем, че се намираме на прага на отоплителния сезон. Като директор на ТП ДЛС „Тополовград“ съм изключително доволен от факта, че успяхме да снабдим населението на община Тополовград с дърва за огрев за предстоящия отоплителен сезон.
Подадените от кметовете на кметства списъци са изпълнени. До момента сме продали на населението 15 000 кубика. Това е рекордно количество за последните 3 години, имаме още налични количества на склад и вече започнахме свободна продажба на дърва за огрев.
Доволен съм от факта, че успяхме да стартираме навреме процеса по снабдяване на населението, че хората успяха да си закупят нужните количества преди да се влоши времето и да се разкалят горските пътища. Това е много важно и се надявам да стане практика и за в бъдещи години. Да не забравяме, че всичко това е възможно благодарение на усилията и труда на всички служители от стопанството, на дърводобивните фирми, на дървосекачите, на ангажираността и съдействието на кметовете на кметства и кметските наместници.

Гората не е в неизчерпаемо количество. За да я има, тя трябва да се съхранява и възстановява. Какво правите в това отношение?
За да се осигури устойчивост на горските ресурси, се осъществяват и дейности по залесяване, което е ключов аспект в горското стопанство. До края на годината в ДЛС – Тополовград ще бъдат залесени 55 дка от дървесните видове: ясен и летен дъб. На 1000 дка широколистни култури извършихме дейности по подпомагане на естественото възобновяване. Залесяването и подпомагането се осъществяват по Оперативна програма „Околна среда“.

Няма летен сезон, който да не е пожароопасен. Какви бяха предизвикателствата на огъня за ДЛС това лято?
За съжаление, всяко лято пожарите съпътстват нашата работа. През тази година на територията на ДЛС – Тополовград многократно възникваха пожари, които благодарение на превенцията и бързите действия бяха потушавани своевременно. Само един от пожарите, в района на с. Присадец на 2 септември, се разрасна в голям и овладяването му отне няколко дни. Борбата с пожарите изисква усилията на много хора. Затова служители от стопанството се включиха при потушаването на големите горски пожари в общините Свиленград, Ивайловград и Средец.
Тук искам да благодаря на всички служители на ДЛС – Тополовград, които участваха в потушаването на пожарите, да изкажа своето задоволство и благодарност за съвместната работа с РС ПБЗН – Тополовград и да подчертая техния висок професионализъм.

Предстои откриването на ловния сезон за едър дивеч. Готови ли сте за него?
На 1 октомври се открива груповият лов на дива свиня. Искам да подчертая, че популацията на дива свиня в района все още не се е възстановила от пораженията, които АЧС нанесе. Наша е отговорността да бъде възстановена в близките години. Призовавам към спазване на правилата за лов. Желая на слука на всички колеги!

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 26, 2023 07:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама