„Тайнственият“ път на мигрантите през България

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 24, 2022 09:21

„Тайнственият“ път на мигрантите през България

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 21 - 27 октомври 2022 г., брой 38/1016, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Нито една официална институция до този момент не е дала отговор какви са точните маршрути на влизащите нелегално мигранти в България. Вероятно не са известни за органите, защото ако бе обратното, щяха да бъдат разбити (както обичат да се изразяват) и притокът на бежанци щеше да намалява.
Вместо това напливът от младежи, които бягат от Сирия и Афганистан, се увеличава.
Местните хора, които живеят край границата с Турция разказват от къде и как се преминава желязната ограда, даже описват и начините, по които се прави. Така тайните маршрути стават обществена тайна.
Министри мобилизират полиция, жандармерия, специални служби, демонстрират загриженост и решителност да се справят, но ефектът не е в тяхна полза. Командировани са стотици униформени на границата с Турция, постовете им могат да се видят на около 20 – 30 км по-навътре, на асфалтовите пътища, които мигрантите не използват.
Миналия месец заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев съобщи, че всяко денонощие у нас са установявани около 1000 мигранти, основно от Афганистан и Сирия.
Какво става след това с тях не допълни, но се разбира, че те достигат до вътрешността на страната, защото всеки ден бежанци се появяват на различни места.
Само във понеделник, 17 октомври, на магистрала „Тракия“, в камион бяха открити 75.
И това става въпреки заявените намерения на правителството, че са хвърлили всички сили за справяне с проблема с нелегалната миграция.
В същото време броят на влезналите през „зелената граница“ не намалява.
Вместо това организацията по прехвърлянето им към вътрешността на Европа се усъвършенства.
Простата сметка показва, че тъй като местата за настаняване в България са няколко хиляди и не са препълнени, което означава, че по-голяма част от тях напускат територията на страната.
Докато каналът за преминаване в страната ни се движи от Истанбул, при другия, за пътуването до Западна Европа минава през Града на Белоногата. Всеки ден в „Регистрационно приемателен център Харманли“ се регистрират 60 – 70 човека. Влизайки там, те престояват от няколко дни до седмица чувстват се спокойни, събират сили и продължават към София, а от там и на запад.
Автобусите за столицата всяка сутрин са препълнени, ползват и влаковете.
Градът, прочул се преди 6 години като място, предлагащо най-унизителни условия за мигранти, вече се превърна във важна спирка, нещо като „гара – разпределителна“ за отпътуването на бежанците към Западна Европа.
Той е част от „тайнствения“ за официалните власти път на мигрантите през България.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 24, 2022 09:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама