С чешма – атракция се сдобиха в с. Орешник

Стоян Тонев
От Стоян Тонев декември 4, 2023 08:23

С чешма – атракция се сдобиха в с. Орешник

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 45/1069, година XX, 01 - 07 декември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Не му хареса само ремонта на “Гробищна чешма“ на Камен Бакърджиев в родното му село Орешник и това че текна вода от нея, ами реши да направи нещо повече и по-красиво.
През изминаващата година той бе в основата на много дейности, свързани с облагородяването на селото. Камен координира два проекта на Българска фондация Биоразнообразие /БФБ/, насочени към водата – един изчезващ ресурс и начините за нейното съхраняване и устойчиво използване. А ако отидете до един от обектите на проекта, чешмата за която стана дума по-горе, може би ще се стъписате в първия момент, защото освен обичайните чучури и коритата пълни с вода ще видите още нещо съвсем различно. Огромно пано, на което всичко изглежда като живо и една част от него аха да скочи във водата – водни кончета, тритони, неизменните за такива места жаби, водни растения като водна мента и тръстики и др. които се намират във водна зона. Наистина ще му трябва малко време на човек, попаднал на това място докато осъзнае какво точно гледа и дали е живо или нарисувано.
Идеята за този необичаен стенопис, на още по-необичайно място е на Камен Бакърджиев, както го представят от БФБ – „ландшафтен архитект по образование, художник по талант, производител на цветя по занимание – един от малкото млади хора, избрали да се завърнат в родното си село и да работят за съживяването му.“ А извършеното по самия проект като цяло е благодарение на съвместните усилия на БФБ и община Тополовград, което доведе до реновирането освен на „Гробищната“, но и на „Върбовата“ чешма. Около тях бяха поставени пейки и беседка, което отново ги превърна в привлекателно място за отдих сред природата.
Ето какво казва и самият главен инициатор за всичко това Камен Бакърджиев: „Доволен съм от ремонта на чешмите – водата се върна, с нея и типичните видове, а и хората започнаха да ги посещават по-често, направихме и пикник за дните на Зеления пояс край една от тях. Но исках още, исках да ги превърнем наистина в притегателно място, както за местните хора, така и за туристите. И тогава се сетих за скорошен проект на БФБ, който включваше създаването на стенопис в Бургас, който да насочи вниманието на минувачите по един булевард към важен вид за района – пеликанът. Свързах се с художниците, които бяха работили по него и започнахме заедно да мислим как да направим нещо подобно в Орешник.” А както казват и от БФБ, художниците веднага приемат предизвикателството. Единият от тях – Николай Димитров, който е от SuperGTeam, казва: “Не ни се беше случвало да работим извън населено място и това беше наистина вълнуващо”.
Всъщност идеята е толкова различна, че работата по нея започва почти веднага след първоначалния разговор. От фондация “Биоразнообразие” избират типичните обитатели, които да бъдат представени върху чешмата – тритони, жаби, водни кончета и водна растителност. След това започва търсенето на подходящите цветове и оформление. “Трябва да има винаги синтез между средата, която се рисува, цветовете, композицията. Единият вариант е проектът да е в тотален контраст със средата, вторият е да има някаква хармония – избрахме втория”. Много хора ни споделиха, че отдавна не са слизали до чешмата и това се оказа чудесен повод да го направят. А един от тях разпозна тритона, който рисувахме и ни разказа как като дете често си е играел край чешмата с приятели и тогава са виждали много тритони.“- казва още Димитров.
И така чешмата грейва в жълти, сини и зелени тонове. А слуховете за акцията бързо се разнасят из селото. И ако в първия ден единствената публика на художниците са стада местни козички, в следващите 6 дни се срещат с голяма част от местните жители. В разговора Камен Бакърджиев призна още, че една от идеите при правенето на стенописа е именно да събуди любопитството на посетителите на мястото към богатото биоразнообразие, което зависи от поддържането на такива чешми и влажни зони. Той споделя, че предстои реставрация на инфраструктурата на още една чешма – „Горчивата“. Съвсем скоро (на 4 декември) в читалището на с. Орешник ще се проведе среща с местни хора, на която организаторите ще разкажат за възстановените вече чешми и влажни зони и ще споделят за етнографското проучване, което подготвят.
В началото на месец февруари следващата година пък са планирали друга среща, по време на която ще представят наръчник за изграждане на капкови системи за напояване, който да улесни градинарите за следващия сезон.
Всичко това, което със своята инициативност прави Камен Бакърджиев с умението, постоянната си настоятелност и убедителност да търси, убеждава и привлича подходящи партньори за нещо полезно и хубаво, е един добър пример за младите хора от района. Пример че не всичко е загубено, че има каузи, действия и практически решения, за които си заслужава да се борим, особено младите хора, които могат и трябва да са двигател за запазването и възраждането на този прекрасен Сакарски край.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев декември 4, 2023 08:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама