Със 7 милиона се надяват да спрат
наводненията на „Капитан Андреево“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 26, 2022 09:18

Със 7 милиона се надяват да спрат<br>наводненията на „Капитан Андреево“

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 18 - 24 ноември 2022 г., брой 42/1020, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Реализацията на проектът, с който се цели да спрат наводненията на ГКПП „Капитан Андреево“ е към края си. Той бе обявен през 2019 година, след като проектантският колектив направи изследвания на терен и даде становище за изграждане на съоръжение.
С него трябва да се спрат разливите на река Хаяз, след като този пункт на няколко пъти през последните 10 години се наводняваше и спираше работа.
Обявена бе обществена поръчка „Инженеринг (проектиране, строителство и осъществяване на авторски надзор) за обект: „Изграждане на съоръжения за отвеждане на високи води на р. Хаяз при ГКПП „Капитан Андреево“.
Прогнозната стойност бе ДДС 7 177 983 лв. с ДДС.
„Кид Плюс Геопроект Инженеринг“ бе класиран на първо. Той обаче отказа да сключи договор и с решение на главния секретар на Агенция „Митници“ такъв бе сключен с втория „ДЗЗД Капитан Никола Андреев 2019“ от София. В него са „Билдинг Комфорт“ ЕООД, „Стройнорм“ ЕООД. Стойността на СМР са 7 177 984, 60 лв., средствата са от държавния бюджет.
С реализацията на проекта се надяват да се подобри и екологичното състояние на района и предотвратяването на спирането на работата на ГКПП „Капитан Андреево“ при интензивни валежи и формиране на висок повърхностен отток от реката.
Факт е, че през последните наводнения от турска страна, българската митница остана „на сухо“.
При СМР се използваше микротунелната машина.
Хроника

4 декември 2014 г . Граничният пункт „Капитан Андреево“ е наводнен и затворен, водата там е над половин метър от падналия обилен дъжд. Тота спря работа за един ден.

На 17 януари 2016-а, няколко дни след като митница „Свиленград“ премина към митница „Бургас“, дъждът превърна „Капитан Андреево“ в голяма река. Работата на пункта бе спряна, а автомобилите се пренасочваха към „Лесово“.

На 28 август тази година на „Капъкуле“ в Турция имаше наводнение и движението бе блокирано за около час.

На 2 септември турският граничен пункт „Капъкуле“ отново бе затворен за движение заради наводнение. На българската митница нямаше толкова вода, но тя бе принудена да спре работа, тъй като турската митница имаше проблеми.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 26, 2022 09:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама