Съдът не задължи ДАНС да каже за “прането на пари”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 24, 2023 08:58

Съдът не задължи ДАНС да каже за “прането на пари”

Акценти

  • Всяка седмица на “Капитан Андреево” задържат недекларирана валута за стотици хиляди лева
  • След бързо производство и условна присъда за укрилия валутата, тя му се връща без да се изяснява произхода й
  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 24-30 март 2023 г., брой 12/1036, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Съдът не задължи ДАНС да даде информацията за пресичането на практиката с фактически законното изпиране на пари на ГКПП „Капитан Андреево“.
От „Сакарнюз“ отправихме няколко въпроса по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) до МВР и очаквахме от там да ни отговарят за предприетите мерки и проверки от Институцията на случаи, в които се узаконяват пари, скрити и недекларирани, при преминаване през границата. Те не са единични и продължават вече години.
Отговор ни бе отказан, а ние обжалвахме това в Хасковския административен съд. Неговото решение е, че отказва да задължи ДАНС да ни отговори. В мотивите е посочено, че исканата със заявлението информация попада в обхвата на специални закони. Отбелязва се, че това не е обществена информация, а служебна и ние нямаме право на достъп до нея.
В конкретния случай е заявено, че тя попада в обхвата на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП). Според него информация може да бъде разкрита на ограничен кръг институции и лица, а жалбоподателят не е сред тях.
В определението на Съда е записано, че дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ поддържа статистически данни по въпроси, свързани с ефективността на системите за превенция и предотвратяване на изпирането на пари и/или финансирането на тероризма. Обобщените данни се публикуват на официалната интернет страница на Държавна агенция „Национална сигурност“.
Припомняме, че всяка седмица на ГКПП „Капитан Андреево“ задържат големи количества недекларирана валута, в повечето случаи скрита.
След това приносителят по бързото производство е осъден условно, парите му се връщат, той плаща на адвоката си и вече с документ за парите влиза в Турция.
През миналата година по този начин са прекарани паунди, лири, франкове, крони и евро, равностойността на които е 23 милиона лева, два пъти повече от бюджета на малък град. Няма информация някой да е попитал приносителите ѝ могат ли да докажат произхода ѝ.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 24, 2023 08:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама