Валута за над 13 млн. лв. „изпраха“ властите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 26, 2022 08:32

Валута за над 13 млн. лв. „изпраха“ властите

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 22 - 28 юли 2022 г., брой 27/1005, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

От началото на годината на ГКПП „Капитан Андреево“ е била „изпрана“ валута за над 13 млн. лв.
Става дума за недекларирани пари, които след конфискуването им напълно законно са били връщани на този, който се е опитал да ги пренесе нелегално през границата.
Само за месец май на ГП „Капитан Андреево“ е открита осем пъти повече недекларирана валута, отколкото за цялото останало време от началото на годината. Със същите темпове опитите за нелегално пренасяне на пари продължават и през следващите месеци въпреки многобройните публикации в различни медии през последните години.
Каква е схемата?
Според сега действащите регламенти и законови разпоредби, след като митничари на граничния пропускателен пункт открият в автомобил недекларирана валута, шофьорът на превозното средство се задържа за 24 часа, а прокуратурата му повдига обвинение. Следва бързо производство по чл. 251, ал.1, вр. чл. 20, ал. 2 и ал. 3 от Наказателния кодекс.
Тъй като митницата и прокуратурата нямат информация задържаните пари да са придобити по престъпен начин, приносителят обикновено бива осъден на 1 година условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок, а парите, вече законни, се връщат на приносителя, който плаща на адвокатите си и потегля за Турция. За властите на митницата валутата вече е законна, тя преминава свободно през границата и стига до получателя си.
Тази перфектна и напълно легална схема работи от години в България, като така се пренасят десетки хиляди британски лири, евро или норвежки крони. Те не се декларират при излизане от страната, защото приносителят им трябва да посочи техния произход.
Парите в никакъв случай не са джобни, но никой български прокурор не се сеща да попита как са спечелени те.

Не се сещат нито служителите на отдел за разузнаване, командировани на границата. ДАНС също е служба, която трябва да следи за движението на големи парични потоци в и през страната, но досега няма информация да е влизала в детайли при разследването на подобни случаи.

Следва нещо още по-озадачаващо

Превозното средство, с което е пренасяна валутата, също не може да се отнеме, след като не е собственост на човека, който пренася парите. Той е само шофьор, а българските правораздавателни институции не могат да му наложат сериозно наказание, защото според Решение на ЕСПЧ (Европейският съд по правата на човека) то трябва да е пропорционално на сериозността на нарушението. С случая провинението на контрабандиста е, че не е декларирал валутата пред митническите власти, за което бива наказан.
Ако се установи, че пренасяните нелегално суми са свързани с пране на пари или данъчни измами, те могат да бъдат конфискувани, но явно никой не пита достатъчно настойчиво обикновения шофьор от къде има толкова средства в брой и защо ги крие в тайници из колата си.
По презумпция той не може да бъде обвинен, че „пере“ пари или върши сериозно престъпление, но дирекция “Финансово ра-зузнаване” и Държавна агенция “Национална сигурност”, прилагайки тежестта на правомощията си, трябва да изяснят този въпрос.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 26, 2022 08:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама