Съветници предлагат да си намалят заплатите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 27, 2023 08:37

Съветници предлагат да си намалят заплатите

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 44/1068, година XX, 24 - 30 ноември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Заплатите на съветниците да се намалят до разумни граници и народните избраници да не печелят от обществения си труд. Това предлагат представителите на ПП и ДБ в ОбС на Харманли. Светлана Николова и Стоян Живков са внесли докладна, която ще бъде разгледана на следващата сесия на Общинския съвет.
В докладната е записано, че с Решение № 400/22.12.2021 година е направено изменение на Правилника на ОбС и с него се повишават възнагражденията на заместник-председателите и съветниците. Записано е, че заместник-председателите получават 70 на сто от средната брутна заплата на Общинската администрация, общинските съветници – 50 на сто, за председателите на постоянни комисии – 60 на сто.
„Считаме, че тези възнаграждения са прекалено високи, още повече в контекста на обществената функция на съветниците, призвани да служат на гражданите в община Харманли, а не да печелят от обществения си труд с непропорционално високи възнаграждения.“
Предлагат намаляване на тези възнаграждения, като икономисаните средства ще послужат за финансиране на важни обществени инициативи.
В тяхното предложение е записано заместник-председателите да получават 50 на сто от средната брутна заплата, а възнаграждението на общинския съветник за един месец да е в размер на 30 на сто от средната брутна заплата на Общинска администрация.
Председателите на постоянните комисии да получават 40 на сто.
За миналата година от бюджета на Харманли са отделени 440 000 лева за ОбС.
При сегашното положение всеки един съветник за 4 години ще получи повече от 30 000 лева, без да носи никаква отговорност за решенията си.
Неговата работа се изразява в това да гласува решения на ОбС и да участва в работата на комисиите. Това му отнема от 4 до 5 часа месечно.
За този си труд всеки един съветник се разписва за 600 – 700 лева месечно.
Заместник-председателите получават над 1000 лева на месец, като през миналия мандат единият от тях само броеше колко човека са гласували, а на другия не сме му чули гласа.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 27, 2023 08:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама