Водят преговори за отделение по инвазивна кардиология в харманлийската болница

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 30, 2011 19:49

Водят преговори за отделение по инвазивна кардиология в харманлийската болница

Акценти

  • Вестник "НОВИНИ", брой 12/421 от 25-31 март 2011
  • Излиза в Общините Харманли, Тополовград, Симеоновград

Свързани публикации

Два предварителни разговора за създаването на отделение по инвазивна кардиология в Харманлийската болница е имал д-р Д. Генев, управител „МБАЛ – Харманли” ЕООД. Това той съобщи той на местните съветници в сряда, 23 март. „Тук имаме отделение по образна диагностика и на клинична лаборатория, които имат второ ниво на компетентност, а това са част от изискванията за създаването на такъв тип отделение”. Той не съобщи името на фирмата, която е дала предложението, но само каза, че преди това те са ходили в Хасково и други болници с подобни предложения, но те не са приели.

Същия ден на посещение в болничното заведение бяха дошли съветници от ОбС – Харманли и зам.-кмета Минка Стоянова. Те бяха тук по покана на управителя.

„Поканих ви да ви покажа какво е направено през последните две години в болницата Искам да видите новия рентгенов кабинет, компютърния томограф, изцяло обновената лаборатория и последната ни придобивка – ОАИЛ – Отделение интензивно лечение”.

Той разведе местните парламентаристи из сградата и им показа с какво са оборудвали всяко едно отделение. Похвали се, че управляваното от него здравно заведение е единствената общинска болница, чиито всички отделения са на второ ниво на компетентност.

Показа и дарената линейка, която е оборудвана за реанимобил със всички те необходими за това работещи системи.

„На базата на новата техника успяхме да вдигнем нивото на болницата и сега всички отделения са второ ниво. Няма друга общинска болница, която всички отделения да отговорят на тези изисквания”, каза той. Разказа за компютърния томограф (скенера) който в момента е най-модерния в областта.

При инвазивната кардиология Здравната каса плаща най-скъпите клинични пътеки. Те започват от 1 116 лева и стигат до 5 000. Цялата процедура е безкръвна, минава без болка и веднага настъпва подобряване на състоянието на болния. При някои случаи всичко е извършва за 15 минути, а пациентът се връща вкъщи след три-четири дена. Благодарение на това болниците и лабораториите за инвазивна кардиология нарасна от 8 на 35, като новите структури са както частни, така и нови отделения в държавни болници.

Преди няколко месеца здравният министър д-р Стефан Константинов обвини лекарите, че са се възползвали от високата цена на клиничните пътеки за инвазивна кардиология, като са правили скъпите процедури на практически здрави хора. За това започна разследване на подобни случаи.

Причината е постоянно увеличаващият се брой на безкръвните операции, които се правят у нас.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 30, 2011 19:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама