Съветниците намаляват, кметовете се увеличават

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 15, 2023 09:32

Съветниците намаляват, кметовете се увеличават

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 31/1055, година XX, 11 -31 август 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

В няколко общини от региона броят на съветниците ще е намален, но за сметка на това кметовете, които ще се избират в селата ще се увеличат. С указ на президента изборите ще са 29 октомври, когато ще се избира местната управа.
Две общини – Тополовград и Симеоновград, ще имат по-малко съветници, защото населението в тях падна под 10 000 жители.
Така на обществената хранилка през есента там вместо 17 ще седнат 13 човека.
Община Харманли вече е под 30 000 жители, което означава, че съветниците тук няма да са 29, както досега, а 21.
Броят на мандатите в Общинските съвети се определя съгласно чл. 19 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Там е записано, че при население на общината:
– до 5000 души – 11 съветници;
– до 10 000 души – 13 съветници;
– до 20 000 – 17 съветници;
– до 30 000 души – 21 съветници;
– до 50 000 души – 29 съветници;
– до 75 000 души – 33 съветници;
– до 100 000 души – 37 съветници;
– до 160 000 души – 41 съветници;
– 160 000 души – 51 съветници;
Столичната община може да има 61 съветници.
В Симеоновград ще избират свои кметове в селата Калугерово, Константиново, Свирково, Навъсен, Троян, Тянево. В Пясъчево и Дряново няма да има избори.
В Тополовград – виж на стр. 9.
В община Любимец ще избират в Йерусалимово, Малко Градище, Лозен, Оряхово, към което е Васково, Вълче поле, към което е Дъбовец, Белица, Георги Добрево.
В Харманли от 24 села няма да има избори в Коларово и Богомил, които са към с. Доситеево и в Дрипчево, което е към Изворово.
Свиленградските села Костур, Лисово, Дервишка могила, Варник, Маточина, Равна гора, Пашово и Михалич са под 100 жители. Останалите – Щит, Чернодъб, Генералово, Димитровче, Мустрак, Пъстрогор, Сива река и Сладун, Левка, Мезек, Младиново и Райкова могила, Студена, Момково и Капитан Андреево – ще си избират свой кмет.

 

Избори за кмет на кметство се произвеждат в тези населени места, които към датата на обнародване на Указа на президента (31 юли б.р.) за насрочване на изборите за общински съветници и за кметове отговарят на изискванията на чл. 14 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България – имат население над 100 души с постоянен адрес.

 

В община Маджарово по-големите села са: Бориславци, Долни Главанак, Долно Съдиево и Тополово. След тях са: Сеноклас, Ръженово и Златоустово.
Със сигурност останалите села – Брусевци, Ефрем, Габерово, Голяма долина, Горни главанак, Горно поле, Малки воден, Малко Брягово, Малко Попово, Румелия и Селска поляна, няма да имат свои кметове. Те или са прикрепени към по-големи села, или ще имат кметски наместници.
В община Стамболово – освен общинския център, големите села са: Балкан, Гледка, Голям извор, Долно Ботево, Долно Черковище, Жълти бряг, Зимовина, Кралево, Лясковец, Маджари, Малък извор, Поповец, Пчелари, Рабово, Светослав, Силен, Тънково и Царева поляна.
По-малките, с под 100 човека, са Бял кладенец, Воденци, Войводенец, Голобрадово, Долно поле, Кладенец, Пътниково.
В община Минерални бани освен за общинския център, избори ще има всички села: Ангел войвода, Боян Ботево, Брястово, Караманци, Колец, Сираково, Спахиево, Сърница, Сусам, Татарево и Винево.

В следващия брой очаквайте какви заплати са взимали общинските съветници и председателите на Общинските съвети.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 15, 2023 09:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама