Схема за милиони се отлага с две години

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 3, 2021 18:01

Схема за милиони се отлага с две години

Акценти

  • Регионален вестник, # 13/945 година XVIII, 2-8 април 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

С още две години, до 2024 г., се отлага обирът, наречен паспортизация на сгради. Думата не е пресилена, като се има предвид, че ще бъдат засегнати милиони собственици на постройки, които ще трябва да отделят по няколкостотин лева за този документ. За много сгради той не е необходим, някои собственици не искат да го извадят, други нямат пари, но законът задължава всички да придобият такъв паспорт. За да се усвоят стотици милиони ще бъде изградена схема, наречена фонд. В него ще се акумулират държавни пари (на данъкоплатците), които чрез общините ще се дават на лицензирани фирми за обследване на сгради. Така специалистите със сигурност ще си получат парите, а общината ще изпрати съдия-изпълнител да прибере дължимото от собственика, който не е платил за услугата паспортизация.
За краен срок на тази кампания бе определена 2022 година, но след като хората възнегодуваха, от правителството отложиха срока, а новината за това дойде не от официалния сайт на МРРБ, а от личния Фейсбук профил на зам.-министър Николай Нанков. „Пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите. Затова от ГЕРБ предлагаме отново да бъде удължен срокът с поне 2 години, в които собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им.
В управленската си програма поемаме ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса на паспортизация.“
В тази програма се предвижда задължително целият сграден фонд да бъде паспортизиран.
Ако жилището няма такъв паспорт той няма да може да бъде продавано или отдавано под наем. Това е заложено в националната стратегия за енергийна ефективност.
Кампанията по паспортизацията накара депутатът от ГЕРБ Георги Марков да заяви, че тези технически паспорти са институционално изнудване над хората.

Какво представлява техническият паспорт?
Техническият паспорт представлява досие на сградата, в което има информация за нейното моментно състояние, съответствието й с нормативни изисквания към сградите, опис на историята на всички извършени промени и преустройства, опис на всичката налична строителна документация – проекти, разрешителни, сертификати, предписания при нужда за укрепвания, ремонти и поддръжка. Той се съставя чрез обследване.
Доц. д-р инж. Методи Андреев от Строителния факултет на УАСГ твърди, че към момента няма нито една едропанелна сграда в страната, на която да е направено истинско техническо обследване, защото при нито една не са проверени връзките дали не са корозирали, дали заварките са качествени. Ако постройката няма конструктивни планове, а целта е да се добие ясна представа за съществуващата конструкция, няма друг начин как да стане това, освен чрез частични обрушвания. Такива на панелните блокове в България не са правени.
В Германия са го извършили, защото едропанелни сгради бяха държавни и там държавата свърши работата.

За кои сгради е необходимо?
В Наредбата е написано кога трябва да се прави технически паспорт: за нов строеж преди въвеждане в експлоатация и за съществуващ строеж, след провеждане на обследване. То е необходимо само когато постройката има сериозни деформации, пукнатини, когато ще се извършват подобрения, за които се изискват разрешение за строеж, или когато липсва технически книжа.
Паспортът е необходим и ако живееш в кооперация и решиш да ползваш европейска програма или пък такава от държавния или общински бюджет за повишаване на енергийната ефективност на сградата.
За всички останали случаи това е обирджийство.
Ако жилището е правено след 2007-ма година би трябвало заедно с документите преди приемане на акт 16 е трябвало да е направен такъв паспорт Колко ще струва?
700 – 800 лв на апартамент ако трябва да се направи истински паспорт, коментира доц. Андреев. Според него цената не е 2-3 лева на квадрат, както се коментираше досега, а минимум 7-8 лв. и може да достигне и до 12-13 лв. особено, ако трябва да се възстановява липсваща техническа документация.
За да се направи обследването, в къщата или апартамента трябва да влезе специалист, който да разкърти част от стената, за да намери къде е носещата колона и да прецени нейното състояние. Само така паспортът ще бъде технически издържан.
Колко от собствениците ще разрешат това, остава да гадаем.
Според последните изменения на Наредбата технически паспорти трябва да се направят на всички сгради. На тези, които не са го сторили, общината ще плати на фирма да обследва, и после съдия – изпълнител ще ходи да вземе насила парите от собственика.
Тоест схемата, която се реализира със санирането на сгради, при които големите строителни фирми поучаваха пари чрез обществени поръчки, сега е замислена за големите консултантски фирми. Практиката със санирането показа, че след като общините пуснат обществени поръчки, ги печелят близки до властта фирми.
На път е да се реализира същата схема.
Най-лошото е, че някои ще платят за нещо, което на никого няма да му свърши работа след това.
Просто бизнес за стотици милиони.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 3, 2021 18:01
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Павлин април 3, 21:39

    Малко ли им са таксите които плащаме. Не се НА-Крадоха тези боклуци само се чудят каква простотия да измислят, Да тормозят народа.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама