Схемата “40 на 40” напълни хладилници за седмица

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 11, 2021 11:11

Схемата “40 на 40” напълни хладилници за седмица

Акценти

  • Регионален вестник, # 14/946 година XVIII, 9 - 15 април 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

С новата схема „40 на 40“, реализирана по време на тези избори, много семейства си напълниха хладилниците. Храната, купена със спечелените пари от гласуване за определена политическа сила, ще им стигне за около седмица.
При тази схема на гласоподавателя предварително се дават 40 лева, за да даде вота си за партия, а останалите 40 получава след като представи снимка на бюлетината, с която е гласувал.
Освен нея, на парламентарните избори действаше и друга. При нея се даваше 50 лева на гласоподавател, за да гласува за определен номер и с преференция за определен кандидат – депутат.
И при двата случая от гласоподавателя се изисква само адресът по местоживеене.
Това се повтори в населените места стотици пъти, а от тези схеми някои семейства участваха с по няколко члена. Със спечеленото напълниха хладилника си за една седмица.
При първата схема се гласува с хартиена бюлетина, а снимките се правят зад паравана, където се попълва съответния номер.
При втората може да се гласува и на машина.
И при миналите избори, и при тези, в схемите са привлечени и непълнолетни, които трудно могат да бъдат обвинени в купуване и продаване на гласове. Над тях стоят популярни личности, които всички познават, но никой даже не ги пита защо и за кого го правят.
В деня за гласуване пред избирателните секции можеха да се видят някои от тях с автомобилите, като правеха по няколко курса, за да довеждат избиратели да гласуват.
И двете схеми бяха обществена тайна и още преди изборите се коментираха във Фейсбук, като така избирателите научиха какво да искат от продавачите.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 11, 2021 11:11
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Николай април 11, 22:36

    Ами Атанасов-всичко се знае,и всеки си затваря очите.На село от 1300 години ги извозва Карю Карев.Бивш селски кмет.Е,хайде-сезирай полиция,и прокуратура.Нека той да докаже,че не го е правил.Но едно е да го е правил-съвсем друго е да вземал пари-нали?

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама