Слово за св. Йоан Рилски

От октомври 21, 2022 09:33

Слово за св. Йоан Рилски

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 21 - 27 октомври 2022 г., брой 38/1016, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Братя и сестри, днес честваме светеца от Рилската пустиня Йоан, който застана близо до Св. Троица, молейки се за нас неблагодарните.
Нека в молитва да извикаме към св. Йоан, който живя постнически живот, търпя жажда и пек, студ и зной, заради Царството Божие, така:
„Станал си избран съсъд на Божествената благодат, велики Иоане, защото върху тебе се изпълни словото на Кръстителя, че Бог не дава духа с мярка. С Какви благодатни дарования не си бил увенчан от Бога? И с кои прояви на благодатта не бе изпълнен твоя живот?
Затова и ние, гледайки на тебе като на съсъд на дивна благодат, принасяме ти тези наши похвали:
Радвай се, отче Иоане, защото си придобил дара на Христовото смирение; радвай се, защото си достигнал благодатта на умилението и сълзите.
Радвай се, защото си приел от Бога дара на чистотата и целомъдрието; радвай се, защото си бил озарен от чудодействената вяра.
Радвай се, защото си придобил дар не само да вярваш в Христа, но и да страдаш за Него; радвай се, защото си бил увенчан с дара на ревност по Бога.
Радвай се, защото си бил изпълнен и с дар на любов към ближния; радвай се, защото си бил украсен с дар на божествено знание.
Радвай се, защото си просиял и като прозорливец; радвай се, защото си имал и дарованието на непрестанна серафимска молитва.
Радвай се, защото си запазил докрай надеждата на бъдещото блаженство; радвай се, защото си предвкусил това блаженство от Духа Утешителя още в този живот.
Радвай се, преподобни Иоане, Рилски Чудотворче, славо и радосте наша!„
Св. Йоане, ти стана избран съсъд на благодатта Божия, за това и те прославяме. Днес целият български народ ти пее песен, на радост, защото ти ни показа какъв живот трябва да живее човек, за да наследи Небесната Награда, а именно живот отдаден на Бога, без значение къде сме и как живеем, трябва постоянно да се уповаваме на Бога, и вярвам, няма да ни остави, както не остави и Рилския пустинножител, а точно обратното помагаше му във всяко негово начинание.
Братя и сестри,
Днес, се радваме, днес тържествуваме. Радваме се, така и трябва. Днес, покровителят на нашето отечество св. Йоан се пресели при Бога. Днес, застана при Бога, пред Божия престол, откъдето и сега се моли винаги за нас, а и за всеки отправил молитвен вопъл към Бога и към него.
Нека да пазим завета на Св. Йоан, защото този завет е нашето предписание, чрез спазването му мнозина станаха светии. Да пазим вярата си непоколебима, лишена от човешкото мъдруване и от светската злоба. Да се отдадем изцяло на Бога, вършейки неговата воля, та да последваме св. Йоан в Небесното Царство. Та на Страшния Съд Божи да застане той и да каже пред Бога: „Ето ме мене и моите чада…“ Да се не посрами св. Йоан от нас на страшния и праведен Съд Божи.
Амин.

От октомври 21, 2022 09:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама