Слово за Неделя Православна

От март 4, 2023 11:36

Слово за Неделя Православна

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 3 - 9 март 2023 г., брой 9/1033, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Възлюбени братя и сестри,
Православната неделя, в която се намираме, е светъл празник, установен през 842 г. на Поместния църковен събор в Цариград, като Тържество на Православието над всички отклонения на неговите истини и живот, против всякакви разделения, ереси и разколи.
Православието е правилно учение и вярно служение на Бога, както е преподадено от „Началника и завършителя на вярата – Иисуса“ (Евр. 12:2), проповядвано от апостолите, съхранено от светите църковни отци, определено в „Символа на вярата“ и другите правила на Вселенските и Поместните църковни събори, запазено от Едната света, съборна и апостолска Църква, която е „стълб и крепило на истината“ (1 Тим. 3:15); в която в светите Тайнства се дава на вярващите благодатта на Светия Дух за освещение и спасение, претворяване вярата в дела, съгласно думите на свети апостол Яков: „Вярата без дела е мъртва“ (Иак. 2:26). Тя е основа на благочестието и добродетелния живот. В поучение за първата неделя на Великия пост от св. Климент Охридски четем: „Душите на целия свят се спасяват чрез нея (Църквата). Тук са Законът и Пророците и Сам Господ, Който слезе заради нас и стана човек, подобен на нас; беше разпнат заради нас, умря (и възкръсна). След това Той изпрати Своите апостоли и чрез тях ни призова в Царството Си. Той непрестанно ни призовава чрез светите евангелисти: „Дойдете при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя“ (Мат. 11:28). И пак казва: „Който дохожда при Мене, няма да го изпъдя вън“ (Йоан. 6:37). Кое ли добро стои по-високо от тая благост!
Неделя на Православието е празник на неговото тържество над всякакви лъжеучения, ереси, секти и разколи, ден за прослава на всички, които през вековете са се потрудили в него и за него. А техният брой е неизчислим – мъченици, изповедници, светители, преподобни, мъже и жени, в различна възраст и положение. „Ихже нест числа“ са и на българския православен църковен небосвод.
Да следваме съвета на апостола: „Бъдете бодри, стойте във вярата, бъдете мъжествени, бъдете крепки; всичко у вас да става с любов“ (1 Кор. 16:13-14). Амин.

От март 4, 2023 11:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама