Следствие още разследва компрометирана поръчка за обществен превоз

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 21, 2024 08:52

Следствие още разследва компрометирана поръчка за обществен превоз

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 10/1082, година XXl, 08 - 14 март 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Свиленградска следствена служба повече от година разследва обстоятелствата около поръчка за обществена превоз на линии в Харманли. Тя бе обявена през 2018 г., но след това бе прекратена. Последва втора, която бе финализирана. Спечели я ЕТ „Митко Русев“, с критерий най-ниската цена. В последствие в нарушение на Закона за обществени поръчки бе сключен договор с него на по-високи цени.
По случая бе уведомена Специализирана прокуратура. От там са извършили проверка и са констатирали, че по случая от АДФИ е извършена финансова инспекция на Община Харманли за законосъбразността на поръчката. Тази институция е констатирала, че от Общината са изплатили на „ЕТ „Митко Русев“ неправомерно средства. Въз основа на това Общината върна в държавния бюджет 8102 лв., които след това си ги поиска от ЕТ „Митко Русев“.
Заключението на Специализираната прокуратура през 2021 година бе, че кметът Мария Киркова е нарушила служебните си задължения като възложител на обществената поръчка, сключвайки договор ЕТ „Митко Русев“ в нарушение на ЗОП и Наредбата към него. Тези нарушения обаче не разкриват набавяне на облага и не са настъпили немаловажни вредни последици от тях, от което не са ѝ потърсили отговорност.
В последствие тази прокуратура бе закрита от Народното събрание, като причина за това депутатите изтъкнаха, че преследва политици.
Следствието по този случай не е приключило и по него работи свиленградската следствена служба. Там миналата година бе разпитан Васил Салапатов, който бе подал сигнал пред Специализирана прокуратура.
До ден днешен не е ясно има ли някакво движение по този въпрос, или делото е „смачкано“.
Съмнения се пораждат от последните скандални разкрития, че тази институция дълги години си е позволявала да оставя без движение разследвания, свързани със силните на деня.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 21, 2024 08:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама